• 瀏覽: 12,040
  • 回覆: 203
  • 追帖: 1
+7
究竟係咩原因令咁多港人唔認自己係中國人?

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?

打老婆的班頭   降婦女的領袖

天若有情天亦老 人間正道是滄桑

佔有過更損失得多, 彷彿有循環因果
追憶 總比平凡易過,
沒試過那知真正愛, 無力再轉送別人
沒愛過那知真正痛, 原來面上沒傷痕
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴
有幾齣奇,香港人特質啦,好多人都唔認自已老豆老母,怪佢地唔高大唔靚唔有錢。唔認又改變唔到咩野。當一堆人從你細開始日日話你老豆老母系衰人賤人,慢慢你都會接收咗呢d信息,你都唔想認啦,呢d就系洗腦啦
還有………呢d問題睇咩人問啦,大陸人問我系邊度人,我會答香港人,外國人問我邊度人,我會答中國人………

我都會答香港人
另外外人睇中國同香港人係唔同

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 01:25 PM 發表

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?
最現實,簡單就係份人工啦!

香港啲公務員,真係做得好過深圳,澳門咩?
呢班咁嘅人,離開咗香港,仲有幾多人,可以攞返份人工先?

班咁嘅人,冇咗香港人身份,值錢先?佢哋敢正面用工作能力,同大陸人,澳門人競爭力??

引用:
原帖由 hkichi 於 2018-11-7 01:59 PM 發表
有幾齣奇,香港人特質啦,好多人都唔認自已老豆老母,怪佢地唔高大唔靚唔有錢。唔認又改變唔到咩野。當一堆人從你細開始日日話你老豆老母系衰人賤人,慢慢你都會接收咗呢d信息,你都唔想認啦,呢d就系洗腦啦
還有………呢d問題睇咩人問啦,大陸人問我系邊度人,我會答香港人,外國人問我邊度人,我會答中國人……… ...
說自己是香港人和中國人不重要,我會好清礎地解釋....
在港英時代的香港出世,一開始所講的言語(Main Language)和文字,就是廣東話及繁體中文。

你唔認咪當你難民囉
中國都會人道收容嘅

咪自以為係主人

引用:
原帖由 2015627 於 2018-11-7 03:19 PM 發表
你唔認咪當你難民囉
中國都會人道收容嘅
咪自以為係主人
唔明點解成日要人認唔認? 認又點唔認又點?

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-11-7 03:14 PM 發表

香港公務員點同大陸比較吖?  共產官是食大茶飯㗎, 貪污money數以億計
咁你又講得啱!我錯!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-11-7 02:36 PM 發表

最現實,簡單就係份人工啦!

香港啲公務員,真係做得好過深圳,澳門咩?
呢班咁嘅人,離開咗香港,仲有幾多人,可以攞返份人工先?

班咁嘅人,冇咗香港人身份,值錢先?佢哋敢正面用工作能力,同大陸人,澳門人競爭力?? ...
並不是本地的公務員質素差於內地及澳門,相反,是優於他們。

但其「表現」之所以有所不及,主因是制度所限。香港公職人員,每個程序也會及也可被抽秤,其他地方的規限較少。

因此,其優點是防止貪腐濫權,缺點則是缺少靈活彈性。這往往造成,從事人員入職質高但表現不及的原因。

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 13:25 發表

西方社會的洗腦教育導至香講青年人偏向反中。
呢招用咗好多年用咗晌好多個國家,每個成功個案都另該國嵌入內戰,民不聊生。

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-11-7 03:42 PM 發表

並不是本地的公務員質素差於內地及澳門,相反,是優於他們。

但其「表現」之所以有所不及,主因是制度所限。香港公職人員,每個程序也會及也可被抽秤,其他地方的規限較少。

因此,其優點是防止貪腐濫權,缺點則是缺少靈活彈性。這往往造成,從事人員入職質高但表現不及的原因。 ...
冇做過咩統計,個人感覺!

香港公務員的確比大陸廉潔,主要係因為制度!!

其實香港公務員唔算勤力,佢哋最關心嘅,就係推遲退休年紀,年年加多啲人工,退咗休後,最好可以再返入去政府做過!
明明好多香港自己嘅大學生,都想入政府,仲夠膽死話香港人口老化做藉口!話請唔到人!!

香港政府公務員,對中共不忠心,影響中港合作,導致香港經濟發展滯後!!

我覺得,香港應該炒緊啲老野,請返班土生土長又親共嘅後生青年做!有共產黨背景優先!!

因為中國被中共管治
中共聞名
打貪最貪
公安最惡
將所有扭曲的道理說成有中國特色

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]