• 瀏覽: 64,748
  • 回覆: 1,285
  • 追帖: 8
+18
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2018-11-7 02:10 PM 發表

打頭, 上法庭9官大把野講la
咁準點解唔打跌把刀???
點解唔勸佢放低把刀?

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2018-11-7 02:08 PM 發表

疑犯係你家人?
係香港的未來
係香港的良心

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-7 01:49 PM 發表

應該先了解當事人的問題,嘗試以和平的方法解決。
應該有閉路電視,呢個驚青師姐鬧市開鎗殺人有難了。

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-7 01:53 PM 發表

青年人怒火中燒,一時衝動扔一件磚就要拉要鎖!
警察就任何時間任何地方鍾意開槍就開槍!
唔怪得又有國際研究報告話香港人權岌岌可危。
On 9 想法,無得醫

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-7 01:22 PM 發表
早上深水埗港鐵站有疑人向警員揮刀施襲,一名女警開槍將其制服。深水埗警區分區指揮官周毅剛警司表示,被捕男子55歲,持有香港身分證,於事發時因形跡可疑,被巡經一男一女機動部隊截查,惟他拒絕配合,更從背包取出一把15厘米長鎅刀企圖向警員施襲,女警經警告不果後決定開槍,成功擊中對方,再由趕至軍裝警員制服疑犯。案件詳情將交由西九龍總區重案組跟進。

https://fs.mingpao.com/ins/20 ...
有途人受傷嗎?
繁忙時間都好。有人出刀你重唔走?
等死?

香港有咩時間唔繁忙?

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-7 01:22 PM 發表
早上深水埗港鐵站有疑人向警員揮刀施襲,一名女警開槍將其制服。深水埗警區分區指揮官周毅剛警司表示,被捕男子55歲,持有香港身分證,於事發時因形跡可疑,被巡經一男一女機動部隊截查,惟他拒絕配合,更從背包取出一把15厘米長鎅刀企圖向警員施襲,女警經警告不果後決定開槍,成功擊中對方,再由趕至軍裝警員制服疑犯。案件詳情將交由西九龍總區重案組跟進。

https://fs.mingpao.com/ins/20 ...
「繁忙時間開槍」跟「無考慮市民安危」沒有必然邏輯關係。

反過頭來說,因為是繁忙時間,防止亮刀嫌犯傷害週圍許多市民安危,必須迅速盡速制服嫌犯,所以要開槍制服。

那麼是否可說因為「考慮市民安危」,所以「繁忙時間開槍」呢?

個警員幾靚女

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2018-11-7 01:51 PM 發表

唔放低把刀, 點了解???
你去比佢插2刀, 化解佢既怨氣lor

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2018-11-7 01:51 PM 發表

唔放低把刀, 點了解???
你去比佢插2刀, 化解佢既怨氣lor
應該離開現場,等條友冷靜後,到警署自首

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-7 02:05 PM 發表

講緊未扔就已經死咗呀!
今日明報幾銀份?

開槍唔係分繁唔繁忙時間,係睇當時情況危唔危險

引用:

罪案竟然有分繁忙及非繁忙時間,
冥報妓者食屎食上䐉囉!

引用:

只能代表明報記者冇常識, 又柒左

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2018-11-7 02:17 PM 發表

On 9 想法,無得醫
無錯,班港豬已經被洗腦,無得醫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]