• 瀏覽: 2,978
  • 回覆: 42
時評當時事新聞???
引用:
原帖由 屢禁不改 於 2018-10-30 11:20 AM 發表
今年施政報告提出的「明日大嶼」人工島填海計劃,其中交通基建配套部分,建議由屯門南部建鐵路接駁至小欖一帶,再過海連接欣澳、交椅洲,直達港島西部。立法會議員田北辰日前就在Facebook指出,這建議和他4、5年起提出的過海鐵路走線「有九成似」,歡迎政府接納相關建議。屯門對外交通早已為人詬病,居民多年來一直希望有新的鐵路連接市區,所以十多年前起,早有意見指應在西鐵以外再建一條穿越青山公路沿海段出荃灣的鐵 ...

白痴先成日話人工島會沈,又唔講起樓要打裝到地殼……你沈D樓都未沈……

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-10-30 12:53 PM 發表

好驚呀!
港珠澳大橋有兩個人工島。
香港幾條跨海大橋基本上都係建於人工島上。幾時會沉呀?
快架啦,可參考日本關西機場,杜拜人工島
香港幾條跨海大橋建於人工島?你不如吹大d,港島都係人工島

引用:
原帖由 熱鬥老馬 於 2018-10-30 01:06 PM 發表

快架啦,可參考日本關西機場,杜拜人工島
香港幾條跨海大橋建於人工島?你不如吹大d,港島都係人工島
橋主結構柱起响邊?

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-10-30 01:16 PM 發表

橋主結構柱起响邊?
起係海底石床
自己google 青馬大橋 地基

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-30 11:42 AM 發表
淘左20年,庫房空晒未??
快㗎啦
千億,千億咁送俾中共,香港庫房有幾多個千億?

引用:
原帖由 熱鬥老馬 於 2018-10-30 01:26 PM 發表

快㗎啦
千億,千億咁送俾中共,香港庫房有幾多個千億?
禮頓都係中共??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-30 01:28 PM 發表
禮頓都係中共??
算吧啦你,連大橋地基都未知,就學人9吹

禮頓係689集團 仲有中資公司聯營
建材邊度黎?剩買砂要幾$

引用:
原帖由 熱鬥老馬 於 2018-10-30 01:38 PM 發表

算吧啦你,連大橋地基都未知,就學人9吹

禮頓係689集團 仲有中資公司聯營
建材邊度黎?剩買砂要幾$
起樓 d 建材邊度黎,唔好起呀

笑死
起樓一定用大陸野
起樓同起人工島比,更加笑死

引用:
原帖由 熱鬥老馬 於 2018-10-30 01:19 PM 發表

起係海底石床
自己google 青馬大橋 地基
人工島唔係從海床填上嚟咩?所有填海都唔係一樣咩?
一個島礁都可以填成一個軍士機地。難道軍士機地冇考慮過沈降問題?

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-10-30 03:51 PM 發表

人工島唔係從海床填上嚟咩?所有填海都唔係一樣咩?
一個島礁都可以填成一個軍士機地。難道軍士機地冇考慮過沈降問題?

有無睇過地圖? 請問唔填平交椅州可以點由欣澳直出去西環? 反都反得有D頭腦好無? 好ON狗呀大佬

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-30 11:42 AM 發表
淘左20年,庫房空晒未??
我擔心福利, 教育開支淘空庫房多啲

引用:
原帖由 charlir2005 於 2018-10-30 05:08 PM 發表

我擔心福利, 教育開支淘空庫房多啲

如果有全民退保,淘得仲快

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]