• 瀏覽: 1,977
  • 回覆: 29
港珠澳大橋三地口岸昨晚(28日)大混亂,大批旅客苦候穿梭巴士「金巴」回程,其中香港口岸長時間有多達2000人候車返回珠海或澳門,有人等了2、3小時才能上車。廣東港珠澳大橋穿梭巴士有限公司董事長張廣友回應傳媒查詢時指,昨午5時半後,大批人流集中於香港口岸,情況超出預期,未來會安排全部20部雙層巴士在早上及下午繁忙時段,接載旅客往返三地.........

政府的估算屢屢出錯,多年來財政預算案,屢屢算錯庫房盈虧,如今港珠澳大橋人流,又一樣估算錯誤了。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181029/bkn-20181029122708072-1029_00822_001.html

金巴股東是不是政府?如果是政府,那政府發達了。

開盡先得廿部點夠呀,行條橋單程要40分鐘,如果五分鐘一班,單向就要九部車,雙向要18部。去兩個口岸兩條線就要36部。
預多四部後備,要40部先啱數。

引用:
原帖由 神經刀~ 於 2018-10-29 08:00 PM 發表
開盡先得廿部點夠呀,行條橋單程要40分鐘,如果五分鐘一班,單向就要九部車,雙向要18部。去兩個口岸兩條線就要36部。
預多四部後備,要40部先啱數。 ...
仲有100部單層巴

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-10-29 08:02 PM 發表

仲有100部單層巴
問城巴借

引用:
原帖由 三級警司 於 2018-10-29 08:07 PM 發表

問城巴借
未使住。有20部雙層、100部單層,開晒運力暫時都夠嘅。係驚唔夠司機啫。

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-10-29 08:12 PM 發表

未使住。有20部雙層、100部單層,開晒運力暫時都夠嘅。係驚唔夠司機啫。
再問久巴借人

一小時最少要有 60 部 單向 , 60 + 60 = 120 雙向

當 1 部 100 x 60 先 6000 人 , 好勉強 !!!

廣東省人口過億 一小時最少 120 部 單向就差唔多 , 30 秒一部

大橋設計 on 9 , 唔起埋鐵路 !

司機冇休息
好危險

引用:
原帖由 yesterday_gun 於 2018-10-29 07:56 PM 發表
金巴股東是不是政府?如果是政府,那政府發達了。
股東有十幾間公司。。。

引用:
原帖由 三級警司 於 2018-10-29 08:17 PM 發表

再問久巴借人
要有三地牌喎

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2018-10-29 08:26 PM 發表
大橋設計 on 9 , 唔起埋鐵路 !
起唔到鐵路,隧道斜度太大

吸引到好多老人家過大海好合理
交通費真係平好多好多

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-10-29 08:57 PM 發表

起唔到鐵路,隧道斜度太大
唔用隧道都得 , 鐵路慢慢爬升斜坡大橋都可以 ! 高鐵好多都係高山高橋起

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]