• 瀏覽: 4,271
  • 回覆: 70
廣告文

香港人習慣咗唔使畀錢上網睇影音節目
要收錢嘅緊發展唔起喇
要發展亦可能需要較長嘅時間
純粹係消費習慣的問題
同科技應該關係不大

引用:
原帖由 james@zeta 於 2018-10-31 08:39 AM 發表
唔講吓大陸以前點侵權 ? 點非法下載 ? 戲院播盜版電影 ? 

著咗西裝扮紳士 😎😎 如果QQ音樂嚟上市,大家識點做啦 😎😎
冇聽過電影院播盜版電影,仲有宜家音樂視頻都係有版權,所以只剩下阿里巴巴騰訊網易等旗下公司,因為佢地有錢買版權,尤其騰訊,佢比網易有錢,買了好多版權,逼大陸人用騰訊,但係技術唔掂,不過qq音樂賺到笑,網絡真係暴利行業前期補貼,打敗對手,後期割韭菜,收利潤

引用:
原帖由 s-chris 於 2018-10-31 09:26 AM 發表
香港人習慣咗唔使畀錢上網睇影音節目
要收錢嘅緊發展唔起喇
要發展亦可能需要較長嘅時間
純粹係消費習慣的問題
同科技應該關係不大
大陸以前唔比錢,宜家聽歌睇節目好多要比錢騰訊網易百度阿里巴巴賺到笑,騰訊一個qq音樂app一年就賺20幾億人民幣

香港得間3色台制作本地劇為700萬港人服務 又點能同大陸十四億人口比呢?
最加上香港人己對3色台冇咩奇望,純屬開著部電視在家有的聲咁之嘛!唔一定係睇緊架!

引用:
原帖由 xsy940212 於 2018-10-31 09:30 AM 發表

大陸以前唔比錢,宜家聽歌睇節目好多要比錢騰訊網易百度阿里巴巴賺到笑,騰訊一個qq音樂app一年就賺20幾億人民幣
香港都有Google Music,  Amazon, Netflix嗰啲
但就係冇人睇冇人聽
你都吹佢唔脹

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-10-29 09:33 PM 發表

係香港自己搞保守主義

那些電台希望反中嘩眾取寵

自己放棄市場

怪得誰?
上一世亞視轉播高汁大陸古裝劇係打通內地電視文化先驅但香港人唔睇啫!冇得怪人

引用:
原帖由 s-chris 於 2018-10-31 09:40 AM 發表

香港都有Google Music,  Amazon, Netflix嗰啲
但就係冇人睇冇人聽
你都吹佢唔脹
都要本地化才行,apple music,apple pay係大陸唔人用,再多廣告都唔掂

引用:
原帖由 xsy940212 於 2018-10-31 09:28 AM 發表

冇聽過電影院播盜版電影,仲有宜家音樂視頻都係有版權,所以只剩下阿里巴巴騰訊網易等旗下公司,因為佢地有錢買版權,尤其騰訊,佢比網易有錢,買了好多版權,逼大陸人用騰訊,但係技術唔掂,不過qq音樂賺到笑,網絡真係暴利行業前期補貼,打敗對手,後期割韭菜,收利潤 ...
愛奇藝
有線前排先做完特輯
近年36套綜藝抄韓國既
版權費都唔比

上面留話盜版仲好笑
賣老翻會比人拉
大陸做老翻唔會比人告之餘仲唔大大聲賺幾多

引用:
原帖由 xsy940212 於 2018-10-31 10:18 AM 發表

都要本地化才行,apple music,apple pay係大陸唔人用,再多廣告都唔掂
TVB同Viu TV 都好本地化
聽講話佢哋啲收費節目 
都唔係好受歡迎
仲有 樂視落到嚟香港
都係一年貨仔倒玩完

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-10-29 11:26 PM 發表
串流串到全世界,只有呆灣省自己鎖自己在省內
同意
呆灣絕對大落後
只因有老美支持,才可在世貿享已發展地區的待遇

相反黨國明明是已發展地區水平
卻被歧視為發展中地區
是時候正名為已發展地區

引用:
原帖由 s-chris 於 2018-10-31 10:33 AM 發表

TVB同Viu TV 都好本地化
聽講話佢哋啲收費節目 
都唔係好受歡迎
仲有 樂視落到嚟香港
都係一年貨仔倒玩完
電視台唔好做科技嘢,科技嘢要俾科技公司做呀!湖南衛視個芒果tv都好少人睇人地愛奇藝都係專門做這一行業,所謂術業有專攻騰訊做網購都死佐

日韓台劇在香港大受歡迎是誤會吧
在地鐵巴士見人手機追劇,不是韓劇就是大陸劇
受香港人歡迎
依次是韓劇>大陸劇>美劇
台日劇已是小眾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]