• 瀏覽: 8,690
  • 回覆: 137
中美貿易戰持續,本港廠商難免受到大影響,更有可能引發內地廠方倒閉潮。若廠商們要避免淪為貿戰犧牲品,究竟有何應對策略,以求自保呢?

貿易戰第一滴血?
經濟真係差左好多, 好多廠都話做埋今年, 新年後執左佢

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/內地廠恐掀倒閉港商謀3招自救-214500778.html

引用:
原帖由 quarry 於 2018-10-29 11:12 AM 發表
香討五毛表示大把廠接單接到手軟
以上只是個別例子
咁樓價應該繼續GOGOGO

點解要等新年前先執,現在執都可以,可能有些廠商呃多幾個月,之後一走了之🤔🤔🤔

引用:
原帖由 u_77543 於 2018-10-29 11:17 AM 發表
點解要等新年前先執,現在執都可以,可能有些廠商呃多幾個月,之後一走了之🤔🤔🤔
做埋新年訂單,民工返鄉下過年。
出年回廠,工廠已經人去樓空囉!

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-10-29 11:20 AM 發表

中美貿易戰惡果 浮現

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-10-29 11:20 AM 發表

到時唔知廠多, 定民工多
D廠成日話冇人做..

自9十年代開始已一路出現這現象,係正常汰弱留強嘅社會生態。

毛毛話大大個14億人內需市場係度,港商自己廢咪做唔到,抵死

引用:
原帖由 含情默默小淫婦 於 2018-10-29 11:22 AM 發表

到時唔知廠多, 定民工多
D廠成日話冇人做..
何必說穿

引用:
原帖由 含情默默小淫婦 於 2018-10-29 11:02 AM 發表
中美貿易戰持續,本港廠商難免受到大影響,更有可能引發內地廠方倒閉潮。若廠商們要避免淪為貿戰犧牲品,究竟有何應對策略,以求自保呢?

貿易戰第一滴血?
經濟真係差左好多, 好多廠都話做埋今年, 新年後執左佢

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%BB%A0%E6%81%90%E6%8 ...
其實一路都有D廠執緊的...2008年起到家陣都不停發生緊....
好多早前退休的轉左炒樓就發左....苦苦經營既依家久落一身債了...

仲做緊既.....香港廠人改成大陸廠...大陸廠又北移...
依家深圳都無乜廠...有都可能係由再上D既廠供應原料運落黎.. 佢地做組裝走貨既形式...
但如果無單都係要係咁摺...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-10-29 01:21 PM 發表

何必說穿
仲有環保政策, 真係玩死D工廠

究竟反映了什麼

引用:
原帖由 u_77543 於 2018-10-29 11:17 AM 發表
做埋聖誕訂單...
新年工人又要回鄉.有D唔返黎, 有D轉工.
呢個時候唔做, 大家都好..

引用:
原帖由 姚本輝 於 2018-10-29 01:15 PM 發表
毛毛話大大個14億人內需市場係度,港商自己廢咪做唔到,抵死
一人一元都14億的中囯夢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]