• 瀏覽: 3,133
  • 回覆: 31
為咗BB 兩公婆真係豁出去了,難道為了望到白海豚、行下郊野公園邊皮先叫照顧好BB嗎﹖

梗係隻字不提啦,「泛民」搞出嚟㗎嘛。我點敢提呀,「泛民」有「南亞冰」。
引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-10-26 03:04 PM 發表

新移民落香港一年分配公屋 你隻字不提

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-10-26 01:46 PM 發表
【屯門弦海】買家陳氏夫婦:400萬元 買180呎 一家三口住

現時在天水圍以租金1萬多元租住單位的買家陳氏夫婦表示,因為bb準備出世,所以先要買樓住,是次買入400萬元以下、面積180多呎的開放式單位,雖然面積細,「但無辦法,無錢呀」,打算承造9成按揭,「父母有幫少少」。

本身陳太在弦海附近上班,了解樓盤周邊環境,對於近馬路、屯門河道等不利因素都接受到。

問到近期樓市下調 ...
好多人無諗過, 如果你唔係全現金購入,
當樓市大跌時, 第一樣會發生的係銀行會迫倉,
除左一些問題次級按揭外, 就到呢類估值過高的樓,
到時就算你收入甚至係有增長,
銀行都一樣會迫你還那高出的估值差價,
你無那一兩百萬, 到時又有銀主盤了

400萬買180呎單位... 真係好富貴...

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-10-26 03:04 PM 發表

新移民落香港一年分配公屋 你隻字不提
請問從什麼途徑一年可分配到公屋? 還是人講你講?
請詳細列出那辦法唔該, 我諗好多香港人會多謝你的

400萬響天水圍都可以買5百呎兩房了. 

引用:
原帖由 hwwong 於 2018-10-26 04:29 PM 發表
400萬買180呎單位... 真係好富貴...
將來3個人住,180呎睇佢點間格!

計落酒店租 apartment 仲平過佢, 因為酒店房閒閒地都三百幾呎

住公屋都大過佢

引用:
原帖由 mm170240279 於 2018-10-26 04:25 PM 發表

好多人無諗過, 如果你唔係全現金購入,
當樓市大跌時, 第一樣會發生的係銀行會迫倉,
除左一些問題次級按揭外, 就到呢類估值過高的樓,
到時就算你收入甚至係有增長,
銀行都一樣會迫你還那高出的估值差價,
你無那一兩百萬, 到時又有銀主盤了 ...
無錯

落雨收傘

又過到壓測喎,呢下先奇怪???
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-26 02:22 PM 發表
400萬元做9成按揭都要父母幫少少

佢講嘅嘢,你唔洗太認真嘅。
引用:
原帖由 mm170240279 於 2018-10-26 04:34 PM 發表

請問從什麼途徑一年可分配到公屋? 還是人講你講?
請詳細列出那辦法唔該, 我諗好多香港人會多謝你的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]