• 瀏覽: 2,897
  • 回覆: 36
乜都俾每日150攞晒啦,仲咁辛苦做嚟做咩?  做失業人士攞綜援好過啦!

打老婆的班頭   降婦女的領袖

天若有情天亦老 人間正道是滄桑

佔有過更損失得多, 彷彿有循環因果
追憶 總比平凡易過,
沒試過那知真正愛, 無力再轉送別人
沒愛過那知真正痛, 原來面上沒傷痕
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-10-26 10:16 AM 發表
乜都俾每日150攞晒啦,仲咁辛苦做嚟做咩?  做失業人士攞綜援好過啦!
就因為每日150去做失業人士攞綜援, 咁你就中晒計啦

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-10-26 10:18 AM 發表

就因為每日150去做失業人士攞綜援, 咁你就中晒計啦
又中邊個計呀? 犯民定係老美?  你哋係咪真係咁多陰毛?

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-10-26 10:32 AM 發表

又中邊個計呀? 犯民定係老美?  你哋係咪真係咁多陰毛?
唔係中邊個計, 係中你自己計...........
試上網查找取綜援的新移民多, 還是努力工作買樓供仔女上大學的多呢?
當你取公援做懶人自廢武功時, 有一天, 忽然有舊同學約你聚會, 你才驚覺所有同學仍然為自己和下一代努力奮鬥, 甚至已成家立業, 有些住豪宅, 有些賺夠可移民, 而你.........

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-10-26 10:16 AM 發表
冇問題呀, 如果你認為攞失業綜援好過返工, 你咪馬上辭工去攞囉, 冇人阻你呀
請問而家失業綜援一個月有幾多錢?

另外更正一下, 低端人口返工做野只係用時間,勞力換取金錢(連用腦力搵錢都未夠資格), 唔好用奮鬥去形容.....唔通你去返麥記,就話畀人知在麥記奮鬥緊呀?

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-10-26 10:44 AM 發表

唔係中邊個計, 係中你自己計...........
試上網查找取綜援的新移民多, 還是努力工作買樓供仔女上大學的多呢?
當你取公援做懶人自廢武功時, 有一天, 忽然有舊同學約你聚會, 你才驚覺所有同學仍然為自己和下一代努力奮鬥, 甚至已成家立業, 有些住豪宅, 有些賺夠可移民, 而你......... ...
啫係好似溝女咁,明知溝唔到就唔好勉強,勉強冇幸福,夾硬嚟只會係痛苦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-10-26 10:45 AM 發表

冇問題呀, 如果你認為攞失業綜援好過返工, 你咪馬上辭工去攞囉, 冇人阻你呀
請問而家失業綜援一個月有幾多錢?

另外更正一下, 低端人口返工做野只係用時間,勞力換取金錢(連用腦力搵錢都未夠資格), 唔好用奮鬥去形容.....唔通你去返麥記,就話畀人知在麥記奮鬥緊呀? ...
睇唔起低端人士/工作?  我認為每個人都係為緊自己嘅人生而奮鬥緊,就算係你所謂嘅低端人士都一樣

一個菲律賓工人奮鬥廿年都有機會係鄉下買樓過好嘅退休生活,但係香港一般打工仔可能要離鄉別井去大灣區先可以退休了

但如果攞綜援住公屋,起碼可以留番係香港終老,唔洗奮鬥咗廿年後要去大灣區咁冇陰公

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-10-26 11:10 AM 發表

睇唔起低端人士/工作?  我認為每個人都係為緊自己嘅人生而奮鬥緊,就算係你所謂嘅低端人士都一樣

一個菲律賓工人奮鬥廿年都有機會係鄉下買樓過好嘅退休生活,但係香港一般打工仔可能要離鄉別井去大灣區先可以退休了 ...
我絕無睇小低端人口, 職業無分貴賤,
但你既邏輯全錯, 有目標才叫奮鬥, on99日日返工放工做人唔知為乜,
想增加收入係寄望政府加最低工資,
想改善居住環境係寄望政府派間公屋畀佢,
想臨老可以過世係寄望全民退保
仲話攞綜援好過返工, 咁叫奮鬥? 笑死人

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-10-26 11:13 AM 發表
但如果攞綜援住公屋,起碼可以留番係香港終老,唔洗奮鬥咗廿年後要去大灣區咁冇陰公
有錢退休去大灣區有咩問題? 我都考慮緊
當然, "奮鬥"左幾十年, 連幾百萬資產都冇,就係好很大問題, 去大灣區做乜? 執紙皮呀?

支持樓主攞綜援

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-10-26 11:13 AM 發表
唔一定大灣區ga,去台灣平啲,又可以感受民主自由

引用:
乜都俾每日150攞晒啦,仲咁辛苦做嚟做咩?  做失業人士攞綜援好過啦
哈哈 ... 攞綜援好 ???

you serious ?

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-10-26 11:01 AM 發表

啫係好似溝女咁,明知溝唔到就唔好勉強,勉強冇幸福,夾硬嚟只會係痛苦
奮鬥當然要經歷痛苦, 唔係點算奮鬥?
沒有風浪的人生更加難得到真正幸福。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-10-26 11:28 AM 發表

有錢退休去大灣區有咩問題? 我都考慮緊
當然, "奮鬥"左幾十年, 連幾百萬資產都冇,就係好很大問題, 去大灣區做乜? 執紙皮呀?
唔好考慮喇,早啲上去大灣區,空番啲quota出嚟俾有需要係香港養老嘅人啦

鍵盤翻頁
左右