• 瀏覽: 1,637
  • 回覆: 17
點解是旦入個手機號碼,手機user即使無登記轉數快,系統就可以show到對方姓氏及部分英文名串寫……例如Chan T** M**, 仲show埋部分Bank account no.,如果D驕徒知道以上資料,已經可以做嘢。強烈要求金管局加入opt-out option, 比市民自行決定show唔show自己D資料出嚟。

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/轉數快增值電子錢包遭叫停-騙徒藉edda交易盜款最多10萬-195500725.html

騙徒

無登記又點會show到名同戶口號碼?
有登記嘅名係showC*** T** M**,騙徒又有咩用?

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-10-25 06:29 PM 發表
無登記又點會show到名同戶口號碼?
有登記嘅名係showC*** T** M**,騙徒又有咩用?
唔信你可以試吓。我登記咗,我個friend無登記,我輸入佢嘅手機號碼,就show 左 Wong W** H*** 同佢部分bank account no. 出嚟……騙徒求其入個mobile no. 就知機主姓乜,又知部分英文名拼寫同銀行戶口資料,超恐怖……

好方便呀

引用:
原帖由 熊貓功 於 2018-10-25 06:43 PM 發表

唔信你可以試吓。我登記咗,我個friend無登記,我輸入佢嘅手機號碼,就show 左 Wong W** H*** 同佢部分bank account no. 出嚟……騙徒求其入個mobile no. 就知機主姓乜,又知部分英文名拼寫同銀行戶口資料,超恐怖…… ...
無登記電話號碼又點會對應到銀行戶口?轉數快就係做這個對應。無登記就唔會知。

你用邊間銀行?你個friend係唔係用同一個銀行?係就係銀行內部問題,唔關轉數快事。

引用:
原帖由 degas 於 2018-10-25 06:46 PM 發表
好方便呀
對騙徒來說,的確好方便呀………

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-10-25 06:49 PM 發表

無登記電話號碼又點會對應到銀行戶口?轉數快就係做這個對應。無登記就唔會知。

你用邊間銀行?你個friend係唔係用同一個銀行?係就係銀行內部問題,唔關轉數快事。 ...
大喵

引用:
原帖由 熊貓功 於 2018-10-25 06:43 PM 發表

唔信你可以試吓。我登記咗,我個friend無登記,我輸入佢嘅手機號碼,就show 左 Wong W** H*** 同佢部分bank account no. 出嚟……騙徒求其入個mobile no. 就知機主姓乜,又知部分英文名拼寫同銀行戶口資料,超恐怖…… ...
如果無登記試問點知你用邊個戶口?金管局咁神通廣大咩

引用:
原帖由 熊貓功 於 2018-10-25 06:51 PM 發表

對騙徒來說,的確好方便呀………
你呢d思維就固步自封

引用:
原帖由 熊貓功 於 2018-10-25 06:53 PM 發表

大喵
如果用同一間銀行就唔係用緊轉數快啦。

一於繼續數銀仔哪

真係, 求其打個電話
而對方登記左
真係係道佢個姓氏

比人老強

個廣告真喺好似齋up就過到數,喺咪咁兒戲ga?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]