• 瀏覽: 9,881
  • 回覆: 197
+5
引用:
原帖由 highbury64 於 2018-10-25 11:06 AM 發表
http://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20181025/58832241
2018年10月25日

【《蘋果》專訪】劉德華撐「明日大嶼」 關之琳唔buy:我覺得仲有好多地

睇新聞話填海,都好嘅,香港仲有好多地,政府嘅地,不過靚嗰啲有紀念性嘅梗係唔好拆啦!有啲地可以起樓嘅。」咁關之琳贊唔贊成政府建 ...
拆哂啲網球場起樓,禁止富豪玩網球!!

引用:
原帖由 9394happy 於 2018-10-25 12:42 PM 發表
填海係要長時間,你而家唔開始,到十年八年後真係無地先填,到時又話政府無做野,而且而家又無話唔收地剩係填海,成班友成日話好多棕地,邊個夠膽幫手收而又唔會俾人話官商扣結,浪費公帑 ...
叫葉劉淑儀幫手收, 佢參選特首果時話唔擔心官商勾結問題: 她承認如果要發展棕地則「要同地產商坐低好好傾下」

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-10-25 11:54 AM 發表

五毛又抹黑蘋果
仲抹!?黑鳩哂囉喎!

引用:
原帖由 123people 於 2018-10-25 01:00 PM 發表
大家千其唔好信毒果內容,經常改人意思絕對唔係第一次,刻意激起香港人對立,中港仇恨,香港內部矛盾,完全毒媒一手造成。
你又知其他報紙冇?
咁睇咩好
咩媒體資訊都好, 自己分析咪得囉
但你又唔信人地識自己分析, 人地分析完揀左相信你又話人白痴

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-10-25 11:06 AM 發表
http://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20181025/58832241
2018年10月25日

【《蘋果》專訪】劉德華撐「明日大嶼」 關之琳唔buy:我覺得仲有好多地

睇新聞話填海,都好嘅,香港仲有好多地,政府嘅地,不過靚嗰啲有紀念性嘅梗係唔好拆啦!有啲地可以起樓嘅。」咁關之琳贊唔贊成政府建 ...
其實,反對填海嘅傳媒可唔可以揾個住劏房嘅都反對填海,一定要等等等政府收棕地,咁就真係有說服力嘞!

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2018-10-25 01:18 PM 發表
呢類「仲有好多地,唔使填海(住)」O既論調好奇怪。

唔通等到用哂先去填?
咁中間嗰10+年點算?

如果你話唔好等到用哂先填,咁幾時先開始?拖得愈耐,啲人咪要忍受擠迫居住環境愈耐! ...
應做唔做

附件

l.jpg(44.61 KB)

利益,利益,利益

小市民嘅利益當然支持填海
地產商嘅利益當然反對填海
一係唔好去咁盡
不過配合大灣區,喺大嶼山填海又似乎好適合
新界農地突然涼了

引用:
原帖由 for158 於 2018-10-25 02:09 PM 發表

係呀,不過收吾到地,東北收地,間木廠又話開咗70年,要不遷不拆還我家園,旁邊貨櫃車可能又開咗40年,充滿咗感情,D住戶又話要原區安置,師兄你去幫吓手啦 ...
我同意有d地方係需要保育, 我明白老人家果份執著同堅持, 佢地同我地係唔同年代既人, 大家經歷同睇既野唔同, 一d佢認為好珍而重之既野我地唔明有乜好保留, 但某程度上都要尊重返佢地既, 香港今時今日唔多唔少係上一二代人負出同努力
睇情況啦, 唔係每一個老人家都係咁
case by case, 70年木廠香港得返一間, 你問我我贊成保存, 睇下仲有冇其他選擇囉?
原區安置都理解, 幾十歲住左咁多年d朋友鄰里喺晒度, 好難去第2區重新適應, 唔係後生仔呀, 但要令佢地明白, 原區要有位有屋先得, 有得比你原區安置一定會, 我都知有d老人好stubborn

關之琳係名人界嘅投資專家,出名愛買磚頭...... 仲需要討論嗎?

引用:
原帖由 jon77 於 2018-10-25 02:28 PM 發表
香港人企出黎支持填海,都摑了環保友同鄉下佬一把
幾多人支持同反對呢?

引用:
原帖由 xyz_666 於 2018-10-25 02:48 PM 發表
我都唔讚成填海!
而家D海沙咁貴。
我要求移山填海,
一來唔駛買沙,所以平咗;
二來移咗個山,又多一塊地起樓!
炸山? 邊個山好?

引用:
原帖由 ricebuket 於 2018-10-25 03:11 PM 發表

仲抹!?黑鳩哂囉喎!
但又要睇

引用:
2018年10月25日

邊個地產傷包過佢

引用:
原帖由 magiccup 於 2018-10-25 03:17 PM 發表

其實,反對填海嘅傳媒可唔可以揾個住劏房嘅都反對填海,一定要等等等政府收棕地,咁就真係有說服力嘞!
劏房戶: 等十幾廿年我都等唔倒嚕, 起左又唔知輪唔輪到我住

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]