• 瀏覽: 9,906
  • 回覆: 197
+5
引用:
原帖由 magiccup 於 2018-10-26 03:41 PM 發表

唔係合共面積細,係分開好多個地盤,「每個」地盤面積細
做倒咪得囉? 樓下仲係大馬路好方便
住倒幾百就幾百, 一千就一千, 好過0

無知,冇遠見,急功近利

經過今次,係邊種人都知道晒

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 02:23 PM 發表

前面我講左幾種方案, 你可以睇晒佢再回我, 不過我知你一個方案都覺得0可行, 只有填海先得嘛
你講左幾種方案我冇興趣睇, 你自己覺得你叻過林鄭就得

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-10-26 05:14 PM 發表

你講左幾種方案我冇興趣睇, 你自己覺得你叻過林鄭就得
冇睇晒就唔好亂答, 如果唔睇又要亂答我只會覺得你唔夠我講
你覺得林鄭好叻?
我唔叻架

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 05:17 PM 發表

冇睇晒就唔好亂答, 如果唔睇又要亂答我只會覺得你唔夠我講
你覺得林鄭好叻?
我唔叻架
係喇! 至叻係你喇! 我唔夠你講滿意未?

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-10-26 05:19 PM 發表

係喇! 至叻係你喇! 我唔夠你講滿意未?
你咁講有咩用? 我又唔係要做至叻, 只想認真理性討論

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 05:26 PM 發表

你咁講有咩用? 我又唔係要做至叻, 只想認真理性討論
我只係想嬉戲, 冇諗過同你理性討論

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 03:52 PM 發表 

做倒咪得囉? 樓下仲係大馬路好方便
住倒幾百就幾百, 一千就一千, 好過0
如果插針起樓,喺同一條街,突然住多一千人或二百五十個家庭(一家四口計),假設每個家庭都要上學上班,每朝多咗成千人搭車,此外每個家庭都要煲水煮飯、沖涼沖厠……如果冇好好規劃,對嗰度嘅交通、衛生、排污、學校等.係幾咁大鑊,唔係「做到咪得」咁簡單。

唔係完全唔得,係啱用嘅地皮唔係你講得咁多;唔係就咁搭個帳幕就得。

不過咁,正如我上面講:我地嘅對立面不是咁大,你認為填海是最後一個選項,冇得㨂先至揀,而我的意見是多管齊下,填海與其他選項可同時進行啫。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 14:16 發表

我都唔知呀, 不過聽落填海條數咁大, 睇下有冇其他更好既方法姐
不如點解政府唔公開條數出黎比大家睇? 參考下
政府沒公開咩?雷鼎嗚教授也有講約2700億,仲有基建10-20年工程,係一次過比錢咩?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 14:14 發表

補償幾多? 你又覺得幾多先岩? 斷估唔會好似董建華咁每月地稅萬一?
所以香港人咪抵死囉,霸地起屋,政府可憐恩準比你住,而家收地就要賠錢仲要多賠屋都唔夠,仲要揾平地比佢起屋等下次收購,真係好

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 14:08 發表

賠左幾多呀最後?
自己上網查,比收原居民地仲多,仲要上屋加平地起屋

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-26 14:07 發表

要開, 都冇辦法
沒辦法?老鼠 樂園仲擴建緊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]