• 瀏覽: 27,305
  • 回覆: 181
  • 追帖: 1
+7
針對美股暴跌600多點,使台股一開盤也下跌200多點,國安基金是否準備進場?財政部長蘇建榮表示,昨晚、今早都有與國安基金執行秘書阮清華通過電話,討論美股下跌情勢,也決定會視情況召開國安基金臨時委員會,「幕僚隨時備戰。」

台股不能跌!

美股周三創2011年來最大單日跌幅,原因包括美國房市數據疲軟、企業財報好壞參半、貿易戰恐懼和全球經濟放緩疑慮。

引用:
原帖由 kaiser 於 2018-10-25 10:38 AM 發表
D帽出廠價幾錢你知唔知?加25%稅講緊都係好細數,影響乜野呢?
賣緊幾錢你又知唔知呢?

漂染對水資源嘅需求同污染好大,美國就係將嚴重損害環境嘅製造業轉移去其他人力成本低嘅落後地區,哩頭享受相對價廉物美嘅產品,嗰頭就借血汗工廠嚟打壓中國,自已就借中國商品賺取高毛利。

美國長期低通脹就係因為有中國製造嘅低廉日用品,而自己壟斷咗高科技產業去賺取外匯,實則製造業已經空洞化,見到中國銳意發展高科技產業,對美國係致命威脅。

一早都估到 ,好多貨品就算加十幾二十個percent 關稅, 以質量同價錢計都仍然要同中國買, 其他地方都取代唔到I

引用:
原帖由 kaiser 於 2018-10-25 11:19 AM 發表

賣幾錢關你乜事?你有本事咪唔好做囉,又有做又有怨
冇人怨喎,係侵侵怨中國貨競爭力太大賺得美國太多錢啫

美國同中國含L。

引用:
原帖由 kauyeah 於 2018-10-25 08:55 AM 發表
咪玩啦,中國當然吾會讓步啦,中國既底綫糸國民有足夠食物吾會餓死,點會怕你美國呵? 阿侵你計劃下點樣連任先啦,到時中美兩敗俱傷睇你點拉票。 ...
老美以為中國人受貿易戰影響,就會迫習大讓步

老美估計錯誤

中國從上而下共識:老美想長遠打壓中國經濟+社會發展,損害全中國人(包括中產+低下階層)利益。基本上中國人都支持政府企硬

公知投降論實際上並無市場

中國人出名捱得,肯長期作戰,睇下老美頂唔頂到

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2018-10-25 07:30 AM 發表
美國掀起的貿易戰遍地開花,卻頻頻重傷自己人!繼重機製造商哈雷(Harley-Davidson)揚言將部分生產線外移,以避免歐盟與美國發動貿易戰、損及產品利潤後,生產大聯盟球帽的品牌「'47 Brand」,則可能成為陸美貿易戰下最新祭品,未來球迷買該廠牌球帽,恐要多支付25%的費用。陸美貿易戰不斷升級,白宮首席經濟顧問庫德洛(Larry Kudlow)先前透露,若是貿易戰談判毫無進展,美國將在明年再 ...
佢最後一招都係2千億。。。。出埋就無了, 美國亦唔可能完全停止入口中國野。。。。相反, 如中美反面, 中國可更直接唔理美國, 直接賣野俾俄羅斯同出口平價武器去中非。。。。可能仲幫左大陸同俄羅斯。 
攻打大陸。。。唔好講笑啦。。。。佢未夠料。 亦唔知大陸呢幾年有幾多料。。。。用半個地球做賭注。。。。無人輸得起。 

引用:
原帖由 fooddrink 於 2018-10-25 08:58 AM 發表

佢老美啲商家最驚係之後揾唔番一個咁大嘅market

另外道指6連跌,根據傻侵所講,佢老美嘅股市係suffering from貿易戰,佢地人民好慘,應該趁早認輸
特朗普表示 : 大趺市係好事~期待已久

附件

313.png(460.12 KB)

引用:
原帖由 ek2014 於 2018-10-25 10:55 AM 發表
球帽? 來貨先$10, 賣100元. $10 加25% 是 12.5. 根本沒影響....
吾通跟賣價收稅? 應該沒有可能呀....
政府抽稅成本多$2.5,商人緊係至少要加到賣$105啦…

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]