• 瀏覽: 2,755
  • 回覆: 33
日本放送協會(NHK)報道,日本首相安倍晉三本周訪華期間,將提出終止對中國政府的開發援助,尋求中方諒解,並中日設立新的對話框架,在第三國發展援助方面合作。 報道指出,日本政府於1979年開始向中國提供官方發展援助(ODA),援助金額已達260億美元,幫助中國建設道路、機場和發電廠等基建,以及人才培訓等。不過,中國如今已超過日本,成為世界第二大經濟體,日本有輿論認為中國已不再需要日本的官方發展援助。

根據報道,安倍會在周五(26日)與中國國務院總理李克強會面期間提出,有關的支援協助申請會在明年結束。而未來中日將以新的對話框架,為協助第三國發展等方面進行合作。

發展大國唔要日丐啲錢。

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2191413/據報日本明年停援助中國開發 轉向共同幫助發展中國家?mtc=30003

共奴真係好煩,咩新聞都拉去政治,成日鬧話外國點點點,心理先平衡到。 

引用:
原帖由 KHH7711 於 2018-10-23 13:20 發表
日本放送協會(NHK)報道,日本首相安倍晉三本周訪華期間,將提出終止對中國政府的開發援助,尋求中方諒解,並中日設立新的對話框架,在第三國發展援助方面合作。 報道指出,日本政府於1979年開始向中國提供官方發展援助(ODA),援助金額已達260億美元,幫助中國建設道路、機場和發電廠等基建,以及人才培訓等。不過,中國如今已超過日本,成為世界第二大經濟體,日本有輿論認為中國已不再需要日本的官方發展援助。 ...
一帶一路, 亞投行, 投名狀幫到妳

只要係中國醜聞,即刻少左好多人上水

反美反日係大勢所趨

點會提自己衰個時曾受人恩惠

自力更新 新中國自強不息

引用:
原帖由 KHH7711 於 2018-10-23 01:20 PM 發表
日本放送協會(NHK)報道,日本首相安倍晉三本周訪華期間,將提出終止對中國政府的開發援助,尋求中方諒解,並中日設立新的對話框架,在第三國發展援助方面合作。 報道指出,日本政府於1979年開始向中國提供官方發展援助(ODA),援助金額已達260億美元,幫助中國建設道路、機場和發電廠等基建,以及人才培訓等。不過,中國如今已超過日本,成為世界第二大經濟體,日本有輿論認為中國已不再需要日本的官方發展援助。 ...
所以你明點解中共一路冇支持向日本要求戰爭賠償。

引用:
原帖由 paoon 於 2018-10-23 02:31 PM 發表

所以你明點解中共一路冇支持向日本要求戰爭賠償。
受人錢財

引用:
原帖由 KHH7711 於 2018-10-23 01:59 PM 發表
只要係中國醜聞,即刻少左好多人上水
唔係中國人嘅梗係會覺得係醜聞

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2018-10-23 05:22 PM 發表

唔係中國人嘅梗係會覺得係醜聞
受日本錢係好事黎嘅。

其實日本今次唔講,我諗好多人都忘記無償換助呢樣嘢

掉轉中國援助日本就差不多

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2018-10-23 05:24 PM 發表
係囉,我都覺

引用:
原帖由 KHH7711 於 2018-10-23 05:22 PM 發表

受日本錢係好事黎嘅。
可以多個話題比網絡評論員謀生計

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2018-10-23 05:24 PM 發表
只有弱國先受如此援助。 日本咁廢一定應該要收中國援助。

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2018-10-23 05:25 PM 發表

可以多個話題比網絡評論員謀生計
你又知得咁清楚?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]