• 瀏覽: 2,411
  • 回覆: 30
+2
內地媒體報道,據深圳市規劃和國土資源委員會印發執行的《深圳市建設用地開工竣工管理辦法(試行)》中,強化批後監管及規範開竣...

管理辦法指出,今後5年內,深圳市主體功能為住房類建設項目應在劃撥決定書簽發之日或出讓合同簽訂之日起1年內開工建設,4年內竣工。 

香港山水集團政府官員月薪三十萬
因為有山水集團地產部包養

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20181018/mobile/bkn-20181018182718299-1018_00842_001.html

實際上開工3年後就可以入伙. 唔需要4年, 4年係整個工程配套都完工.

大陸工地係24小時開工, 冇星期日停工, 如果要趕工, 春節都照開工.

深圳似乎真係決心要搞一年十萬單位, 好事,但小心趕工豆腐渣工程, 香港建築商應好多生意接

深圳限制泥頭車白天在路面行走, 所以工地的泥頭車都在夜晚開工.

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-21 10:22 PM 發表
深圳似乎真係決心要搞一年十萬單位, 好事,但小心趕工豆腐渣工程, 香港建築商應好多生意接
香港建築商入唔到大陸搵食, 唔夠大陸公司鬥, 只有中國的大型企業建築集團在香港投標.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-10-21 10:24 PM 發表
深圳限制泥頭車白天在路面行走, 所以工地的泥頭車都在夜晚開工.
應該冇,但一定要粵B牌(仲要有深圳市自卸車協會登記上另一套藍色車牌NA深A/B/C)我在白天成日見到工程車輛如常行駛,晚上好處是唔塞車和交警較少,反正大陸地盤可以廿四小時運作,半夜都有人出泥

點解現在冇進口田螺車陣?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-10-21 10:28 PM 發表

香港建築商入唔到大陸搵食, 唔夠大陸公司鬥, 只有中國的大型企業建築集團在香港投標.
香港的根本不入流

大陸公司如終角佬有好多"阿公"(正式稱內派人員)落黎睇著

我在深圳有樓房出租, 深圳全城改造拆舊樓改建高層大廈, 舊樓業主有一比一賠償, 我都係得益者.

香港都應該學吓,唔俾發展商玩囤地,到期唔發展唔賣樓嘅就徵收罰款或收番土地,迫市場供應正常番!

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2018-10-21 10:41 PM 發表
香港都應該學吓,唔俾發展商玩囤地,到期唔發展唔賣樓嘅就徵收罰款或收番土地,迫市場供應正常番!
地政賣地有條件,一般都是要七年內起好拎OP,不過私人買賣例外

引用:
原帖由 三級警司 於 2018-10-21 10:56 PM 發表

地政賣地有條件,一般都是要七年內起好拎OP,不過私人買賣例外
原來如此!不過7年又真係耐咗D,供應太慢!

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-10-21 10:18 PM 發表
實際上開工3年後就可以入伙. 唔需要4年, 4年係整個工程配套都完工.
山水集團地產部會賴無足夠建築工人

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-21 10:22 PM 發表
被捉到會抄家

引用:
原帖由 三級警司 於 2018-10-21 10:30 PM 發表

應該冇,但一定要粵B牌(仲要有深圳市自卸車協會登記上另一套藍色車牌NA深A/B/C)我在白天成日見到工程車輛如常行駛,晚上好處是唔塞車和交警較少,反正大陸地盤可以廿四小時運作,半夜都有人出泥
https://img.itw01.com/images/2018/05/29/06/3740_aNTd2D_GRLILEC.jpeg

點解現在冇進口田螺車陣? ...
因為中共要超英趕美

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]