• 瀏覽: 3,802
  • 回覆: 27
小弟平日如果要由廣東話轉做普通話,真係講到好困難
強行要我講普通話,真係講得好辛苦,點解呢個政府唔理下我地操廣東話的香港人?

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-10-21 03:37 AM 發表
強行要我講普通話,真係講得好辛苦,點解呢個政府唔理下我地操廣東話的香港人?
跟本唔應該轉
阿差喺香港都講廣東話啦
唔識廣東話死L開

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-10-21 03:37 AM 發表
上廣州聽吓有冇廣東話,睇下電視有冇廣東話台

引用:
原帖由 rrt202 於 2018-10-21 10:20 AM 發表

上廣州聽吓有冇廣東話,睇下電視有冇廣東話台
我認為香港要全民英語
電視要全英文台

引用:
原帖由 絕種2 於 2018-10-21 10:42 AM 發表

我認為香港要全民英語
電視要全英文台
返英國啦你,漢奸!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-10-24 09:19 PM 發表

根本只有四聲,沒有入聲,口及唇某些肌肉已經萎縮,失去效用,叫普殘話就真!
殘體字十普殘話=天生殘缺

引用:
原帖由 rrt202 於 2018-10-21 12:33 PM 發表

返英國啦你,漢奸!
工作上要用到英文又點?

同意

普通話實在太難聽,又難講 

引用:
你可以唔講呀, 政府搵支槍指住你迫你講咩?
你可以唔返大陸, 唔做需要與大陸人接觸既工
仲有千其唔好信毒果移民去台灣, 否則真係生不如死

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-10-24 09:19 PM 發表

根本只有四聲,沒有入聲,口及唇某些肌肉已經萎縮,失去效用,叫普殘話就真!
講普通話條脷捲下捲下,練到發發聲都得,廣東話邊有呢個功能!

普通話真係好難㗎!國語容易啲。
所以臺灣係講國語,香港人係學都係國語唔學普通話囉!
普通話低級啲㗎,國語高級好多。
普通話係啲普通人先用,要用就一定係國語啦。

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-11-22 05:01 PM 發表

工作上要用到英文又點?
你幫鬼佬打工係你既事

引用:
原帖由 rrt202 於 2018-11-23 07:31 AM 發表

你幫鬼佬打工係你既事
連搵食, 返工做野都牽涉到政治你真係上晒腦, 太嚴重
請問你打咩工既? 你既朋友, 屋企人呢
你係咪連ok, sorry, hi, 都唔講得?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-11-23 03:13 PM 發表

連搵食, 返工做野都牽涉到政治你真係上晒腦, 太嚴重
請問你打咩工既? 你既朋友, 屋企人呢
你係咪連ok, sorry, hi, 都唔講得?
講野中英夾雜,係壞風氣,比英國人洗左腦,你睇下有冇大陸人講野中英夾雜?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]