• 瀏覽: 40,165
  • 回覆: 515
  • 追帖: 7
+15
土地供應專責小組公眾諮詢下星期結束,前規劃署助理署長伍華強出席本台節目後表示,以填海為例,社會支持與反對聲音同樣多,相信政府需時處理意見,到立法會審議時亦未必順利,香港未來十年只會「擾擾攘攘」、「無運行」,亦耗用社會精力。伍華強建議,政府以新界農地地主及批租人的身份,包括宣布2047年6月30日、即現時所有批租農地到期日之後,有關農地全部不會續租;承租人可於不同時段提早退租,愈早退租,特惠補償金愈多;到期後,政府自動收回土地,沒有特惠補償,相信有助釋放新界囤積農地,法律風險極低。前規劃署署長凌嘉勤說,創造可發展土地過程中,一定充滿爭議,從不期望「一帆風順」,認為大規模改劃棕地及維港以外填海,可增加土地來源

支持, 等D囤地地產商土豪爭住同政府傾收地, 愈遲賣愈不值錢

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/前規劃署官員倡政府宣布2047年不續租農地自動收回-023820455.html?fbclid=IwAR318InAdwsdbxBaRQTQ52Gc6QgVQkbIKn8JYRCL91Z0wo0_UdKLQw9YoPU

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
地產商 屯地 耕田 , 支持收回.

引用:
原帖由 raykinga 於 2018-10-19 01:20 AM 發表
地產商 屯地 耕田 , 支持收回.
到時一千億搞掂唔洗一萬億填海

收橫州就用收回土地條例,收其它地就唔肯用,咁先係官商勾結,係要浪費納稅人咁多錢起個島,搵鳩笨柒

免地價私人體育會 佔地逾 2 個荃灣
https://www.youtube.com/watch?v=pmCutC8csms

引用:
原帖由 非好非淡 於 2018-10-19 01:24 AM 發表
收橫州就用收回土地條例,收其它地就唔肯用,咁先係官商勾結,係要浪費納稅人咁多錢起個島,搵鳩笨柒

免地價私人體育會 佔地逾 2 個荃灣
https://www.youtube.com/watch?v=pmCutC8csms ...
七七七想討好選委, 為連任鋪路

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-19 01:26 AM 發表

七七七想討好選委, 為連任鋪路
啲地服務權貴就得,攞出嚟起屋俾市民就唔得,仲講到大仁大義起個島為下一代著想............
團劫香港基金個名都改得衰過人.

在殖民地時代,港英政府曾多次利用《收回土地條例》,收回農地作新市鎮發展

引用:
原帖由 raykinga 於 2018-10-19 01:43 AM 發表
在殖民地時代,港英政府曾多次利用《收回土地條例》,收回農地作新市鎮發展
其實一直俾政府呃緊,係嚟度班盲毛乜柒都唔知就話支持起個島,邊啲係地產商打手自己心裡有數.

班鄉下佬而家咪求緊政府買佢地d地

成日講十幾廿年預測嘅嘢有屁用咩!不斷制造恐慌,令別人不安,你好開心咩?令你真係有長遠得著咩?不如講吓下六合彩會開咩啦!

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2018-10-19 01:50 AM 發表
班鄉下佬而家咪求緊政府買佢地d地
使L求,收橫州地就用收回土地條例,收鄉下佬地就唔用,平民百姓就好蝦啲? 唔怪得比人話勾結......

引用:
原帖由 非好非淡 於 2018-10-19 01:35 AM 發表

啲地服務權貴就得,攞出嚟起屋俾市民就唔得,仲講到大仁大義起個島為下一代著想............
團劫香港基金個名都改得衰過人.
伍華強的建議很好, 不過我更加希望加一個方法, 政府每年限收農地五百公頃, 頭五年收一千蚊呎, 後五年收五百蚊呎, 再後五年250蚊呎, 用抽居屋方法, 等D囤積農地友爭住申請交土地出來,咁每年政府有穏定的土地用來發展啦!

收農地 又唔係以前未做過,
而家就一大堆籍口

引用:
原帖由 raykinga 於 2018-10-19 01:58 AM 發表
收農地 又唔係以前未做過,
而家就一大堆籍口
唔搵借口,點可以洗大筆儲備,再超支慢慢fing哂佢.
到經濟唔好,填緊個島,洗濕左個頭,又停唔到,咪搵全港市民俾多啲稅.....
而家大陸缺水,經濟下行,仲唔搵香港開刀,搞下大型基建幫補下

市區舊區從建,一樣可以咁做。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]