• 瀏覽: 4,332
  • 回覆: 45
  • 追帖: 1
我支持政府用多管齊下土地供應策略,包括維港以外填海,能令每種方案互補不足。但過去十年缺少填海以建立土地儲備,無法舒緩其他土地開發工作延誤而導致的供應短缺,特別新界收地遇到原居民和非原居民的種種強烈反對聲音,影響房屋供應及經濟發展。因此,填海或其他任何一個方案不應被視為最後手段。

建造人工島是比較有效地增加一大片而又不會有土地業權問題。中部水域沒有白海豚出沒記錄,這個人豚共存方案會比其他方法較快產生土地,而較少爭議。如果市民原則上接納或支持人工島的規劃意向,填海工程便可盡早上馬。至於土地詳細規劃,相信政府樂意與市民共同研究。我建議在中部水域近青衣及大嶼山附近興建一個大型人工島,把現時葵涌及青衣的貨櫃碼頭及其有關之商業活動搬往該島。

建議之好處包括:
1. 規劃方面CB(1)1184/12-13(03)
  • 人工島可提供一片大土地作為重新及集中規劃貨櫃物流之活動;
  • 遷移貨櫃碼頭,可騰出大約 300 公頃現有平整的土地。這片土地可發展另一個大型的新社區或考慮作為一個調遷地點來配合於大角咀,深水埗,長沙灣及荃灣一帶的舊區重建;
  • 騰出來的現有貨櫃碼頭地點,可提供一條新的消遣走廊連接荃灣及西九龍地區。
  • 另外,臨近的 5 個港鐵站亦可幫助這個新社區連接現有交通系統

2. 交通方面
  • 移走貨櫃碼頭後,可長遠地解決因天氣惡劣時導致之葵涌嚴重交通混亂的問題。

3. 環境方面
  • 將來的貨櫃活動在中部水域的人工島進行後,可大大減少大型貨輪進出青衣及葵涌之間的海峽,因而減少碳排放,改善青衣,荃灣至美孚一帶之空氣質素。

我建議政府應盡快開展興建人工島的可行性研究,加快展開工程,解決土地問題。過去政府是議而不決,決而不行的態度,我完全支持政府加快造地,在確立人工島發展方向後,馬上啟動填海研究,同時進行詳細土地用途規劃。要追回過去十幾年失去/浪費的時間。

呢篇係立法會中的市民發言

社會上唔少人支持填海

同時冇否定可以一齊收地等其他方法

但傳媒全部都唔撚報

以片概全 正仆街

不盲反就冇野好討論咁.....

講真,我係發展商,我都唔想政府填海啦
咁多年黎收左咁多地,幾大都想改變用途起樓
而家你填海我啲地咪變廢地唔值錢?
賺少幾十億什至幾百億
我搵班垃圾打手,每個俾返幾千蚊幾萬蚊佢地日日唱衰政府,成本都係幾十萬,換返黎幾百億
橫掂香港咁多無腦西用,唔利用佢地利用邊個

劉生係5毛

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-10-18 03:25 PM 發表
我支持政府用多管齊下土地供應策略,包括維港以外填海,能令每種方案互補不足。但過去十年缺少填海以建立土地儲備,無法舒緩其他土地開發工作延誤而導致的供應短缺,特別新界收地遇到原居民和非原居民的種種強烈反對聲音,影響房屋供應及經濟發展。因此,填海或其他任何一個方案不應被視為最後手段。

建造人工島是比較有效地增加一大片而又不會有土地業權問題。中部水域沒有白海豚出沒記錄,這個人豚共存方案會比其他方法 ...
傳媒的米飯班主係邊個你唔係唔知掛?一出報聽日冇哂廣告點算?唔通叫林鄭包起哂d廣告咩?

四大惡人都惡得耐了,遲早比老闆收佢皮😂😂

引用:
原帖由 76banana 於 2018-10-18 05:25 PM 發表
四大惡人都惡得耐了,遲早比老闆收佢皮😂😂
傳媒都已經收編了

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-10-18 03:25 PM 發表

建造人工島是比較有效地增加一大片而又不會有土地業權問題。中部水域沒有白海豚出沒記錄,這個人豚共存方案會比其他方法 ...
well done

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-10-18 04:17 PM 發表
不盲反就冇野好討論咁.....
係人工島

填海造地好吖;跟班土皇帝大地主談收地,只能揸頸就命,錢花了還完全被動,又不能預算時間; 填海就避開晒此類濕滯野,兼且完工後香港確實增加了土地面積.

我支持填海,但唔係叫政府係海中心填呀!

那些帶著子女去遊行反對的父母,真是很仆街。他們現在已經受樓價二三萬一呎之苦,或者好彩地住公屋。但是若不令土地開發充裕,他們未來的子孫們,將會世世代代受地產商剝削,或永世公屋,淪為低下階層。

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2018-10-18 04:38 PM 發表
講真,我係發展商,我都唔想政府填海啦
咁多年黎收左咁多地,幾大都想改變用途起樓
而家你填海我啲地咪變廢地唔值錢?
賺少幾十億什至幾百億
我搵班垃圾打手,每個俾返幾千蚊幾萬蚊佢地日日唱衰政府,成本都係幾十萬,換返黎幾百億
橫掂香港咁多無腦西用,唔利用佢地利用邊個 ...
林鄭話: 我最支持買農地養草,空氣好d 人都精神d

引用:
原帖由 小稀 於 2018-10-18 05:17 PM 發表
劉生係5毛
OMG

引用:
原帖由 76banana 於 2018-10-18 05:23 PM 發表

傳媒的米飯班主係邊個你唔係唔知掛?一出報聽日冇哂廣告點算?唔通叫林鄭包起哂d廣告咩?
地產霸拳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]