• 瀏覽: 17,005
  • 回覆: 350
  • 追帖: 3
+10
引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2018-10-18 09:22 AM 發表
到香港遇上金融風暴的情型時,政府冇多餘錢應付,加稅削福利,到時工程又唔湯唔水,當你窮時連天都會吓你!林鄭,慎重啊!做人做到像你這樣的高官,放下一時的面子,可以換來一個受人愛戴的美名,你的祖宗福蔭啊!填海請三思啊!自古教人做個仁義之人!要做人上人啊! ...
到時金融風暴,地產佬新界佬屯積土地價格會拾級而下,到時特衰政府可以超低價收地,填海呢招真係進可攻,退可守。

天文台前台長林超英力

乜原來天文台嘅專業仲包括填海,厲害了。
引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2018-10-18 09:21 AM 發表
【本報訊】特首林鄭月娥在《施政報告》提出「明日大嶼」,計劃在東大嶼填海1,700公頃興建人工島,這與團結香港基金建議在東大嶼填海建巨型人工島不謀而合,天文台前台長林超英力斥研究低估風暴的威脅。負責研究的奧雅納工程顧問公司董事劉偉棠指,人工島設計已考慮風浪的「有效波高」及「最高波高」。林超英駁斥劉以古...

https://static.appledaily.hk/images/apple-pho ...

灣灣蟲仔其實好可憐, 山竹吹唔冧港珠澳, 西九, 核電, 冇飛機打......好在依家有呢個 "十幾年飛機", 大把時間作古仔比班蟲仔打飛機.

林超英快D去投訴..

夠膽就搵埋外國專家..
最怕到時可能俾人噴到一面都係..

不過林原來係冇工程底..去投訴工程師???
引用:
林超英出身基層家庭,小學先後就讀香港潮商學校及聖彼得小學,小學會考後升讀英皇書院,與香港天文台前台長李本瀅是師兄弟,相差一年。林超英自小已立志加入天文台。他中一時已學懂經緯度,在格子簿上自行記錄颱風。中二時當童軍,為了超越學長,刻意揀選考取天文章,初次接觸真正觀星知識。後來到天文台考章,問主考的天文台前輩怎樣入行,考官跟他說,只要中學畢業,就可以投考天文台助理,不過前輩語重心長道:「多讀點書,大學畢業可以投考科學主任。 」自此林超英決心讀大學,為未來的事業鋪路[4]。林超英中學畢業後,入讀香港大學修習物理和數學,後來倫敦帝國學院深造氣象物理學。[5]數月後林超英考慮前往美國,林在英國的教授在他的推薦信中,稱林為他在戰後最好的學生。在普林斯頓大學就讀三個星期後,林就返回香港工作。

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2018-10-18 09:22 AM 發表
到香港遇上金融風暴的情型時,政府冇多餘錢應付,加稅削福利,到時工程又唔湯唔水,當你窮時連天都會吓你!林鄭,慎重啊!做人做到像你這樣的高官,放下一時的面子,可以換來一個受人愛戴的美名,你的祖宗福蔭啊!填海請三思啊!自古教人做個仁義之人!要做人上人啊! ...
咁香港唔駛發展啦

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-18 09:37 AM 發表
天文台前台長林超英力

乜原來天文台嘅專業仲包括填海,厲害了。

海陸空佢都係磚家!

on9!!
咁長洲,坪州,喜靈州d人俾海浪沖死哂呀?
呢條惡毒黑心友係度9up。
如果信佢o既,應該要人道毀滅。

NEXT!

正想講,佢又唔係工程師,佢點知?前規劃署官員仲好笑,佢做官員時面對最大嘅challenge係乜,攞出嚟討論吖嘛,退咗休就話依家D 做緊嘢嘅人唔得,在位時又唔見有乜建樹,我本人最睇唔起D 種人

都唔知邊班死PK 非法暴力反東北, 唔起樓! 
仲要累我捱貴租! 

引用:
原帖由 超能量 於 2018-10-18 09:34 AM 發表
人工島是政府的談判策略和籌碼,逼迫發展商開發農地,以及新界土豪劣紳發展棕地。
明擺將來有1,700公頃土地供應,發展商和土豪劣紳若不與政府共同開發,只有眼望著名下土地不斷跌價。
若然發展商和土豪劣紳放出手上土地,政府又可放慢人工島進度。
盲反者醒醒吧! ...
剛過去的遊行咁有組織,同時咁多孕婦出來,幕後玩家身份是誰?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]