• 瀏覽: 1,571
  • 回覆: 23
+2
【星島日報報道】團結香港基金提出在中部水域填海興建人工島,規劃署前助理署長伍華強則反對在海中心填海,認為從規劃角度是完全沒有彈性,批評有關構思是「志大才疏」。  團結香港基金副總幹事黃元山及負責研究的奧雅納工程顧問公司董事劉偉棠,出席電台節目時均表示,提倡在中部水域填海興建人工島,是認為中部水域有擔桿列島保護,風浪較香港外海小,是適合填海的地點。  ...

中國係南海正中造島,應該過唔到香港的助理署長。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/規劃署前助理署長批評海中心填海欠彈性-志大才疏-020000349.html

咁日本係過往幾 10 年裡面,「志大才疏」好多次囉。
引用:
原帖由 星風月霧 於 2018-10-18 03:05 AM 發表
【星島日報報道】團結香港基金提出在中部水域填海興建人工島,規劃署前助理署長伍華強則反對在海中心填海,認為從規劃角度是完全沒有彈性,批評有關構思是「志大才疏」。  團結香港基金副總幹事黃元山及負責研究的奧雅納工程顧問公司董事劉偉棠,出席電台節目時均表示,提倡在中部水域填海興建人工島,是認為中部水域有擔桿列島保護,風浪較香港外海小,是適合填海的地點。  ...

中國係南海正中 ...

我諗都唔駛等到2047年,香港庫房筆錢齊齊分清光,香港唔駛用港幣,直接用人民幣算了,解散特衰政府,全部經費來自中央,香港想獨都難,仲毒辣過英國佬

引用:
原帖由 星風月霧 於 2018-10-18 03:05 AM 發表

中國係南海正中造島,應該過唔 ...
南海係堆沙霸地,同填海起屋根本2樣唔同野黎,你班五叔唔識又要沖出來

咁日本一定食咗好多檯底錢。
點解新聞都無報嘅。
引用:
原帖由 香土毒瘤 於 2018-10-18 05:28 AM 發表
如果唔填海 點食檯底錢呀?!

有沒錢,香港都係「獨」唔到㗎啦,天才。
引用:
原帖由 核心深情的採購 於 2018-10-18 05:38 AM 發表
我諗都唔駛等到2047年,香港庫房筆錢齊齊分清光,香港唔駛用港幣,直接用人民幣算了,解散特衰政府,全部經費來自中央,香港想獨都難,仲毒辣過英國佬 ...

引用:
原帖由 香土毒瘤 於 2018-10-18 05:28 AM 發表
如果唔填海 點食檯底錢呀?!
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27785615&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

呢啲就明碼實價啦!

引用:
原帖由 核心深情的採購 於 2018-10-18 05:38 AM 發表
我諗都唔駛等到2047年,香港庫房筆錢齊齊分清光,香港唔駛用港幣,直接用人民幣算了,解散特衰政府,全部經費來自中央,香港想獨都難,仲毒辣過英國佬 ...
人工島若成功,庫房每年收入必會有所增長

引用:
原帖由 九龍聞正私處 於 2018-10-18 05:44 AM 發表

南海係堆沙霸地,同填海起屋根本2樣唔同野黎,你班五叔唔識又要沖出來
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20180408/mobile/bkncn-20180408150700320-0408_05011_001.html

嘩,堆沙堆地咁,犀利

前助理署長無志才疏!

引用:
原帖由 alexcwlam1234 於 2018-10-18 09:52 AM 發表

人工島若成功,庫房每年收入必會有所增長
不如你做特首啦,用嘴炮就可以幫手賺錢

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-18 06:17 AM 發表
咁日本一定食咗好多檯底錢。
點解新聞都無報嘅。
Google "日本關西機場 沉降"啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]