• 瀏覽: 29,154
  • 回覆: 250
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 阿乜水 於 2018-10-17 08:28 PM 發表

酒店郵輪之類搞自助餐, 根本全部 "已準備食材" 都計入成本先加 mark-up, 食客拎到成檯野食唔晒, 侍應拎去倒, 會比人鬧浪費........其實冇人拎既食物, 一樣係比侍應拎去倒. ...
咁係有D分別嘅,你攞食物出嚟,D人拎返檯,食唔哂拎去倒之餘,出面又要再 refill,你再拎,再倒,再 refill。
但你唔拎,最終係倒,但你唔拎,食物擺耐D,唔洗 refill 咁多次,無咁浪費囉!

引用:
原帖由 安迪2000 於 2018-10-17 10:33 PM 發表

唔系消費者幫手節省營運成本喔,一個係沒有浪費得出的營運成本,另一個係浪費。而家話你浪費唔岩。
而家係講緊一個trip嘅食物係預好哂..食唔哂都係當廚餘架...偉人
如果呢程食唔哂留番下程食..
俾人知道咪仲快執囉..

引用:
原帖由 sauyw2088 於 2018-10-17 20:32 發表
大陸人衰衰格格
你高高格格。

全部都是大胃王

前世未食過

引用:
原帖由 從地獄走一轉 於 2018-10-17 10:39 PM 發表

咁係有D分別嘅,你攞食物出嚟,D人拎返檯,食唔哂拎去倒之餘,出面又要再 refill,你再拎,再倒,再 refill。
但你唔拎,最終係倒,但你唔拎,食物擺耐D,唔洗 refill 咁多次,無咁浪費囉! ...
唔該睇#48.

其實我哋中國人真係鍾意食多個觀光。所以如果想做中國人生意,生意方針就應該適當地轉變,迎合市場。

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2018-10-17 10:40 PM 發表

你講既人士我相信佢地唔會上香討!
笑而不語.

中國人太多,中國應該死1半以上人口,世界先會和平

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]