• 瀏覽: 29,125
  • 回覆: 250
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2018-10-17 07:56 PM 發表
中國遊客外遊除「爆買」外,「爆吃」現象也引來國內外輿論關注。英國傳媒指,中國客搭乘郵輪時「每小時都在吃」。部分郵輪公司為迎合中國客,拆掉酒吧及SPA等設施,改建成餐廳及購物中心。 英國《金融時報》引述

https://static01.hket.com/res/v3/image/content/1395000/1396230/Img441587555_1024.jpeg

中國遊客在爆買爆 ...
食食食,嘈嚕嚕,屙屙屙,💩💩💩

你以為d食物系免費咩,比錢買咯,on99

引用:
原帖由 hkduck123 於 2018-10-17 08:30 PM 發表
甘能似某種昆蟲
黃屍蟲?

亂買亂食亂疴

引用:
原帖由 阿乜水 於 2018-10-17 08:21 PM 發表
其實先頭個講咩 "食自助餐搞到郵輪唔去中國" 既帖已經笑到仆街, 個樓主根本唔理船公司 NL既新聞發佈,同郵輪討論sites既講法, 只係不斷重複幾個帖比班可憐蟲打飛機......真可憐. ...
我冇睇郵輪公告,但自助餐的餐湯炒麵腸仔雞蛋沙律其實係咩錢啫? 會令到停航什至摺埋!?搞笑

我三十年前第一次上郵輪一日有八餐可以食
到第三日自己都節制到三至四餐
第二次去只提供五六餐
上船無嘢做事去食嘢只係正常

老江曾經講過..喂飽大陸同胞就係共產黨對全世界最負責任嘅表現....

梗係假新聞被針對啦 高尚有禮國人絕不會這樣 一對要道歉和杯葛

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kkhello 於 2018-10-17 08:54 PM 發表

我冇睇郵輪公告,但自助餐的餐湯炒麵腸仔雞蛋沙律其實係咩錢啫? 會令到停航什至摺埋!?搞笑
Ching, 大約記得係因為阿拉斯加/北極遊大熱兼好搵, 所以 NL同其他郵輪公司盡辦法調撥船去霸market share.  

引用:
原帖由 阿乜水 於 2018-10-17 08:28 PM 發表

酒店郵輪之類搞自助餐, 根本全部 "已準備食材" 都計入成本先加 mark-up, 食客拎到成檯野食唔晒, 侍應拎去倒, 會比人鬧浪費........其實冇人拎既食物, 一樣係比侍應拎去倒. ...
如果食客沒有浪費,那麼侍應就唔使咁快補充食物,那麼即使剩下了在冷凍櫃,一來可以下個航程食,二來就是唔得,要掉。那麼下個航程就唔使準備咁多食物。就唔會繼續浪費。所以層主你的思維錯。

搏命食所以成日週街痾屎,中央應立法禁止大陸人國外食自助餐以免黨國蒙羞。

引用:
原帖由 dragonken456 於 2018-10-17 08:50 PM 發表
你以為d食物系免費咩,比錢買咯,on99
沒有唔比你食,你食幾多都比,問題係你浪費。浪費沒有比錢吧?

引用:
原帖由 hkduck123 於 2018-10-17 08:31 PM 發表

D待應on 9 啫,食剩果D回收番,放靚D再比佢地食
D西人係無中國人咁醒!食剩D碎濕濕仲可以用嚟整沙律,小炒,生萊包,珍珠雞D饀……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]