• 瀏覽: 4,041
  • 回覆: 44
+2
巡航導彈航速慢、飛行距離長,方向路線固定,可否考慮在路途前方或被攻擊目標前面,用網兜將其攔截下來。

雀仔都捉到,咪話導彈。

萬千無人機,組成空中巨網,加強力磁石,可抵檔部份外來攻擊

呢個概念十分有趣.

咦, 新諗法喎, 一隻或幾隻無人機有幾大隻呀?? 或者咁試驗, 用四隻無人機造成一個大網, 一架電單車用60英里時速衝埋嚟, 唔知可唔可以攔到呢??

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 06:30 PM 發表
咦, 新諗法喎, 一隻或幾隻無人機有幾大隻呀?? 或者咁試驗, 用四隻無人機造成一個大網, 一架電單車用60英里時速衝埋嚟, 唔知可唔可以攔到呢??
掛住個網拖住只無人機,氣動、焦點、重心都被破壞,點配平?點正常飛行?進氣口再吸入d野,風扇卡死發動機停車添。

羅家英真係去做左武器開發?

引用:
原帖由 69780501 於 2018-10-17 06:40 PM 發表

掛住個網拖住只無人機,氣動、焦點、重心都被破壞,點配平?點正常飛行?進氣口再吸入d野,風扇卡死發動機停車添。
首先個網幾大?? 大唔大過導彈直徑? 就算係超大都冇用啦, 咪一路帶住個網同四隻無人機向前走咯, 固體燃料超高溫亦唔受影響, 除非個網好重就能影響導彈軌跡, 但要用好重型無人機亦唔可以飛到咁高, 速度又唔高成本又重.

引用:
原帖由 棧道 於 2018-10-17 06:42 PM 發表
羅家英真係去做左武器開發?
有人出資我都想去,前掠鴨艦載機,能困死航母的無人快艇,一爆令整支航母戰群覆舟的超級ai水雷,------------。

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 06:54 PM 發表

首先個網幾大?? 大唔大過導彈直徑? 就算係超大都冇用啦, 咪一路帶住個網同四隻無人機向前走咯, 固體燃料超高溫亦唔受影響, 除非個網好重就能影響導彈軌跡, 但要用好重型無人機亦唔可以飛到咁高, 速度又唔高成本又重. ...
你知悟知飛行要配平,拖往只無人機在半空亂晃,重心焦點變晒,點配平?

引用:
原帖由 69780501 於 2018-10-17 07:01 PM 發表

你知悟知飛行要配平,拖往只無人機在半天亂晃,重心焦點變晒,點配平?
半天?? 導彈速度幾快呀力度幾大呀? 鷹擊18都0.8~3馬赫啦

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 06:54 PM 發表

首先個網幾大?? 大唔大過導彈直徑? 就算係超大都冇用啦, 咪一路帶住個網同四隻無人機向前走咯, 固體燃料超高溫亦唔受影響, 除非個網好重就能影響導彈軌跡, 但要用好重型無人機亦唔可以飛到咁高, 速度又唔高成本又重. ...
戰斧的火箭助推器早段工作完悟分離,一路帶到黑咩?

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 07:07 PM 發表

半天?? 導彈速度幾快呀力度幾大呀? 鷹擊18都0.8~3馬赫啦
先討論戰斧,鷹擊留返比美國研究。

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 07:07 PM 發表

這個半天是指半空,吊在半空晃,不是指時間,恐怕網中很快就摔下來,不用“半天”咁耐。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]