• 瀏覽: 31,837
  • 回覆: 272
  • 追帖: 2
+4
講到尾又係電腦嘅錯,冇人需要負責,咁又過關當冇事發生

引用:
原帖由 潮水西流 於 2018-10-17 12:35 PM 發表

港鐵請黃絲廢青做野想唔冧都難
有同學入面做廢鐵車長係黃屍一名

應該係人為特登搞冧晒4條線,來測試繁忙時間將會亂到甚麼程度

引用:
原帖由 鎚仔八哥 於 2018-10-17 11:48 AM 發表

上得來討論區會有幾多專家吖,咪同你一齊廢人廢up囉
同意只有兩類人會上香討,(一)調人老母(二)要多個細佬

醫生出錯,害既只係一個人,輕則既留院多兩日 ,重則既係無「一」條命

電腦程式師出錯,影響可以係所有人。輕則既係遲到,重則既大量死傷。

真係抵班IT狗咁高人工。「當然我唔係講砌機,整電腦,而係真正電腦工程師啦」

程式有問題會死人

數據同步就放咗工先至做啦!
行緊個 system嚟做,隨時拖冧成個係統!
IT 主管應該孭呢隻鑊啦!
咁低級嘅錯誤都發生,可以謂經驗不足!

引用:
原帖由 Morningsky 於 2018-10-17 10:55 AM 發表
好心就唔好揾d平時返工返學日子搞測試啦!今日假期測咪好囉爭得果一日搞個大頭佛出黎!
x x10

大數據.....潮流興啊

引用:
原帖由 YRNEHTKL 於 2018-10-17 12:11 PM 發表
在站測試前應該會在車廠內做好真境測試先, 合格才會輸入站內系統......真唔明點解會不知有大量數據
測試的新系統未完全 close / off,  仍然佔用緊電腦資源繼續 running ......  但舊系統就開機了, 咁就隨時可以 hang...

先前已有人說 測試完畢後,部份未 完全地 reset 去 舊系統,  都是 新舊系統轉接出了問題,人為錯誤多.......

講D唔講D, 同時有大量數據又如何 ? 呢D系正常程序定點 ? 有冇系統問題,定人為問題 ? 我覺得佢冇講出原因囉。。。。。

引用:
原帖由 怪事年年有 於 2018-10-17 12:22 發表
測試新系統,忘記停止新舊系統數據同步
如果系咁,就系人為責任