• 瀏覽: 31,844
  • 回覆: 272
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 青青草 於 2018-10-17 11:49 AM 發表
馬時亨真係抵屌,你做到CEO收得全公司最Top人工,竟然做吾到最簡單,管理層最基本要求既[高瞻遠矚]即係預視預警!!!就算普通屋苑試警鍾升降機例檢停水停電,都會一早預警通知住客租客會發生乜事,俾大家要有心理準備!

相反地鐵服務每朝影響住全香港幾百萬市民,既然個System O/S舊喇Out喇,要Up-Grade ,信號系統老化老化更新甘理所當然光明正大既事,點解要收收埋埋吾一早預警政府同 ...
地鐵貪平用埋D平價供應商,睇下幾時炒大獲

引用:
原帖由 hk84 於 2018-10-18 04:42 AM 發表

地鐵貪平用埋D平價供應商,睇下幾時炒大獲
一早都知道,其實應該炒晒D高層,攞咁多人工仲表現咁差,係真係唔識野又貪平

引用:
原帖由 greenspring 於 2018-10-17 11:14 AM 發表
Software design bug, deadlock.
個人假設推論:
ㄧ路段問題引至其他2,3路段也出現問題, 似乎是系統設計的問題 - 不是分散系統 !
如果系統測試假設足夠, 應可發現 ?
或許 上頭急于推行吧 !

咪即係新系統囉............

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-10-17 10:35 AM 發表
港鐵昨晨(16日)繁忙時間「4線齊冧」導致全港交通大混亂,其中荃灣線、觀塘線及港島線先出現故障。港鐵車務工程主管李家潤今早(17日)接受電台電話訪問時表示,經初步調查,當時信號系統各個區間的電路,不斷有很多數據的傳輸、互相同步(synchronization),用了大量計算資源,使電腦不穩定,與程式及設定有關........

如今知道事件起因在於突然有大量數據互相同步(synchro ...
中毒了

預備不足。。。傻的嗎

講到尾, 買左個垃圾系統, 高層亦無做好管理
每年不停加價, 但設施無改善, 站內環境仍然污糟
訊號系統平均每星期壞一次

叫市民點樣平息怒火?

是否恐襲?

引用:
原帖由 Morningsky 於 2018-10-17 10:55 AM 發表
好心就唔好揾d平時返工返學日子搞測試啦!今日假期測咪好囉爭得果一日搞個大頭佛出黎!
班大帝要放假

引用:
原帖由 雨中趕路人 於 2018-10-17 10:54 AM 發表
有人惡意攻擊
擺明係沈降整斷系統連結,俾個沙煲佢做膽都唔夠薑實報

乜地鐵突然增加好多站好多列車好多鐵路儀器咩?所有設備數目無變朝朝都做又點會突然嗰朝會大批數據同步?仲要係三套系統一齊攬炒?

人為有心整死

引用:
原帖由 鎚仔八哥 於 2018-10-17 11:23 AM 發表
香港地鐵版圖細得咁交關,我實在想像唔到同一時間可以有幾多數據傳送?
除非比人入侵
唔係計路線長短,係計有幾多架車,幾多個站,車速,燈位。

不如呢位車務主管話俾大家地知有幾多數據同步咁巴閉會冧機!平常每條綫開始時應該有幾多資料數據要同步佢又知唔知?根本班人都唔知發生乜事見到cpu高network data volume多就話大量數據同步肇禍!大佬佢backbone行緊自家光纖網絡有幾多數據會呀?拖冧機?仲要夾好時間三條綫既機一齊出事?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]