• 瀏覽: 13,310
  • 回覆: 433
+7
引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:08 發表

1)一地兩檢當然違反基本法啦?何謂一國兩制?基本法定明香港地區不實施大陸法律,西九龍屬於香港地區當然實施香港法律,何以用全國性法律?
*狡辯就係話劃出一個內地口岸區域俾大陸邊檢人員實施大陸法律?
*狡辯用“合作安排”口岸區實施全國性法律?
按以上道理,大陸可隨時係旺角劃定一個內地執法區實施大陸法律,目的係保護拉喼自由行及特別任務,只要有人進入範圍或被拉入範圍就可以拉人 ...
一地兩檢的法律依據
中華人民共和國憲法第六十七條:

“全國人民代表大會常務委員會行使下列職權﹕

(一)解釋憲法﹐監督憲法的實施;

(二)制定和修改除應當由全國人民代表大會制定的法律以外的其他法律;

(三)在全國人民代表大會閉會期間﹐對全國人民代表大會制定的法律進行部分補充和修改﹐但是不得同該法律的基本原則相抵觸;

(四)解釋法律;……”

因為一地兩檢係新事物,所以兩地政府做一個方案,要求中央確認,中央根據憲法,作出確認,作為對基本法的補充。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-10-16 08:37 AM 發表

一地兩檢的法律依據
中華人民共和國憲法第六十七條:

“全國人民代表大會常務委員會行使下列職權﹕

(一)解釋憲法﹐監督憲法的實施;

(二)制定和修改除應當由全國人民代表大會制定的法律以外的其他法律;

(三)在全國人民代表大會閉會期間﹐對全國人民代表大會制定的法律進行部分補充和修改﹐但是不得同該法律的基本原則相抵觸;

(四)解釋法律;……&rdq ...
簡單問你一句:釋咗法未?
不過我都話你知,估計法院會判違反基本法,不過到時會釋法,呢個預言中咗九成

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:34 AM 發表

第十四條 香港特別行政區政府根據香港特別行政區基本法的規定,在必要時可以向中央人民政府請求香港駐軍協助維持社會治安和救助災害。
第十一條 香港駐軍進行訓練、演習等軍事活動,涉及香港特別行政區公共利益的,應當事先通報香港特別行政區政府。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2018-10-16 08:32 AM 發表

習主席改左規矩,今年五一起解放軍可在公開場合穿制服。
不適用於香港

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:24 AM 發表

就係指明不能離開軍營
我看完駐軍法,無一條話吾可以離開軍營咯

你自己加上去架

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:23 AM 發表

錯錯錯,駐港解放軍係唔可以出營
你啱唔哂,普通士兵服役一年,退役前一天係可以出軍營

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2018-10-16 08:50 AM 發表

第十一條 香港駐軍進行訓練、演習等軍事活動,涉及香港特別行政區公共利益的,應當事先通報香港特別行政區政府。
訓練,演習都係軍營內進行,關於香港公共利益需通知香港政府批准

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 05:41 AM 發表

百分之一百有違反
第九條 香港駐軍不干預香港特別行政區的地方事務。

第十四條 香港特別行政區政府根據香港特別行政區基本法的規定,在必要時可以向中央人民政府請求香港駐軍協助維持社會治安和救助災害。
香港特別行政區政府的請求經中央人民政府批准後,香港駐軍根據中央軍事委員會的命令派出部隊執行協助維持社會治安和救助災害的任務,任務完成後即返回駐地。
香港駐軍協助維持社會治安和救助災害時,在 ...
違反甚麼

1.不見得清理樹木系地方事務

2.清理樹木應該吾系救災或治安問題吧

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 07:43 AM 發表

你唔識唔緊要,我教你,香港解放軍係禁閉式管理,解放軍到一年離崗前才可穿便服離營一次到港瀏覽,其餘時間不能離營,若港府需要解放軍協助救災等工作需向中央人民政府提出,經批准後中央軍委會落下命令由執行部隊協助。
由於駐軍法訂明解放軍不能干預香港事務,因此未經港府提出而主動離營清理塌樹已屬干預香港事務,不理一個人或幾百人。偷一蚊同偷一萬都屬盜竊罪,並不是偷少就冇罪 ...
所以人地米著軍服

重新,清理樹木,不是地方事務

米歪曲事實

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:58 AM 發表

訓練,演習都係軍營內進行,關於香港公共利益需通知香港政府批准
第十一條冇講演習同訓練一定在軍營內囉,而且活動只係通報政府,唔係寫問準。

PS 青山靶場唔係軍營黎架,只係操砲時間禁止閒人進入,好多人行山都去過架。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:08 AM 發表

1)一地兩檢當然違反基本法啦?何謂一國兩制?基本法定明香港地區不實施大陸法律,西九龍屬於香港地區當然實施香港法律,何以用全國性法律?
*狡辯就係話劃出一個內地口岸區域俾大陸邊檢人員實施大陸法律?
*狡辯用“合作安排”口岸區實施全國性法律?
按以上道理,大陸可隨時係旺角劃定一個內地執法區實施大陸法律,目的係保護拉喼自由行及特別任務,只要有人進入範圍或被拉入範圍就可以拉人 ...

規則有定明就有定明

規則無定明就無定明

而基本法系無劃死香港範圍

香港範圍由中國政府規定

中國政府中意

劃曬成個尖沙咀歸內地都可以

你吹啊

呢地叫權力

你吹啊

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:11 AM 發表

中央軍委有咩權力可以命令解放軍進入香港呀?除咗港府實施戒嚴,暴亂或戰爭
吾好意思,軍委可以直接干涉香港事務,呢地叫軍管,軍事行動,全世界的國家都一樣,軍事行動最大

你吾好再胡說八道

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-10-16 08:56 AM 發表

我看完駐軍法,無一條話吾可以離開軍營咯

你自己加上去架
睇埋中方日報點寫
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170708/mobile/bkn-20170708132717482-0708_00822_001.html

香港特別行政區政府的請求經中央人民政府批准後,香港駐軍根據中央軍事委員會的命令派出部隊執行協助維持社會治安和救助災害的任務,任務完成後即返回駐地。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:22 AM 發表

你法律知識好貧乏,
*外國使館又唔係禁閉式,何以不能當義工幫市民
*駐港解放軍同大陸解放軍係唔同,前者需經港府要求,後者到港當義工冇問題
點解我看完曬駐軍法

都無你所指的緊閉式用詞

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 08:24 AM 發表

就係指明不能離開軍營
請列舉條文

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]