• 瀏覽: 2,011
  • 回覆: 15
https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20181015/631016

「耗資1、2千億來徵收新界幾千公頃土地無難度,落馬洲河套區對出已達2千公頃,但依家係保育區,一河之隔,100米外係深圳,石屎森林,難道呢啲土地做深圳後花園?規劃可以更改嗎?」侯志強說。

侯強認為,施政報告提出在大嶼山東部海域填海1,700公頃造地是長遠計劃,「不過真係太長遠,起碼要花廿年,我都唔知有無咁長命睇到。香港人好現實,你問下香港市民,係咪鍾意等廿年後,到時唔知道究竟坐水翼船、飛行車,架空橋,定係鍾意乘坐火車到達。你依家坐火車到羅湖、落馬洲已係一個新城市,你去大灣區、深圳,步行片刻即到,仲要坐飛翼船嗎?」

他質疑,要動用多少勞動力人口才能應付龐大工程,「你留意下三行,釘板、扎鐵 落石屎等等,日薪兩千幾都請唔到工人,如不開放引入勞工政策,政府舉步維艱。」

「大家埋怨房屋供應不足,如果迫切性,我覺得向陸地發展較易處理,效率也較快,填海要廿年計劃,經歷幾屆特首,都唔知道由邊個去領功。」

侯強調,新界人從不反對政府發展土地,新界有大量土地,「如果急需土地,新界大把,例如可發展新界北或東北地方。保育無問題,可考慮低密度住宅,例如以前七層的徙置區。層樓高,要善用土地。」

#有認為林鄭推填海其實目的是要新界佬低頭,不再吊高嚟賣,會否屬實!

政府填完海先再同你班鄉紳傾,使乜二千億? 二百億要唔要? 唔要咪繼續養草囉

政府話要發展新界東北,就新界東北要拆遷,有保育,要反對。政府話填海,就保育海洋,倒錢落海。佢地班人只有一個目標,高爾夫球場。咩保育無問題,呢尐全部廢話。

千億俾晒侯生,佢話幫你含能都得呀

政府一提議填海增加土地供應,新界地主就緊張了嗎?

所以我相信之前遊行示威反對填海,係有好多係新界有地等收購人仕……

千億起條橋係大嶼,梗係發展嗰邊啦,岸九

現型了

引用:
原帖由 ck3226 於 2018-10-15 11:26 PM 發表
政府填完海先再同你班鄉紳傾,使乜二千億? 二百億要唔要? 唔要咪繼續養草囉
班鄉下佬話自己都唔知有冇咁長命等到

收九返佢地D丁權啦

引用:
原帖由 robo_robo 於 2018-10-16 10:12 AM 發表
現型了
師兄心水清,林鄭可能係用填海做籌碼凶班鄉下佬賣地,解決中期需要,長遠還是要填海的

我寧願填海,都吾想d錢益新界佬。

引用:
原帖由 書銅 於 2018-10-18 01:05 AM 發表
我寧願填海,都吾想d錢益新界佬。
快尐取消丁權就真

如果填海成功 新界佬啲農地就見財化水
人就係自私 都唔可以怪佢地

過多廿年, 十憶都冇人要

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]