• 瀏覽: 9,009
  • 回覆: 93
  • 追帖: 3
+10
當年好多人反高鐵 , 政府唔聽民意監硬起高鐵

http://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/hkcc

https://www.facebook.com/rthk.HKConnection/videos/247780385888419/?__tn__=kC-R&eid=ARCHusnV8bnMGbp2TmL0T1zMe-GHI4TWU9rYs8eeY_6t-7PDKbju_K3BxtOcdGbA0sqLurt8nk1HCWgQ&hc_ref=ARQRf9dVNyTaNXX_Hz_eBguwmr08M3yYgUP07jpQkqKS_ieaJSCJSL7FxHnFUBmuBYs&fref=nf&__xts__

15/10/2018

初衷

高鐵通車快一個月,當年的反高鐵運動的抗爭者如何初衷不變?

周思中,因為反高鐵,搞苦行,又護村,其後開始學習耕種,投身農夫生活,尋找自主生活的模式,用行動宣揚信念。

何潔泓,因為反高鐵加入社會運動的隊伍,隨即參與葵涌碼頭工人罷工、罷課爭普選、預演佔中、反東北發計劃等等社運,甚至被捕被判入獄。兩傘運動後離開社運前線,投身傳媒工作,反思用另一種方法繼續為社會弱勢社群發聲,堅持初衷。

當年反反反,現在過著清閒的農村生活,這種清高令人佩服,但係咪想其他港人都學佢地一樣過著清閒的農村生活呢!香港人係咪一定要被佢地代表,一定要學佢地歸園田居,把城市變回農村和漁港?

要明白,你嘅理想只係個人。

引用:
原帖由 地獄懷舊的留言 於 2018-10-15 05:50 PM 發表
當年好多人反高鐵...
傷港電台唔敢講「西鐵大白象」

引用:
原帖由 地獄懷舊的留言 於 2018-10-15 05:50 PM 發表
當年好多人反高鐵 , 政府唔聽民意監硬起高鐵

http://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/hkcc

https://www.facebook.com/rthk.HKConnection/videos/247780385888419/?__tn__=kC-R&eid=ARCHusnV8bnMGbp2TmL0T1zMe-GHI4TWU9rYs8eeY_6t ...
小朋友環保啲去保護地球喇,我睇你根本唔知咩係高鐵.

高鐵係一個全中國鐵路網,亦將會變成一個泛東亞跨國家級數既鐵路網,香港當然要起要起要加入,𠵱咖我跟你都自說自話,就息目以待10年後高鐵使用量去証明你錯還是我錯.

一個更直接例子,誰是 "統一制式既跨省、跨國洲際鐵路" (中國叫高鐵)鼻祖?  就係歐洲既 “歐洲之星火車”, 新型高速洲際電氣化火車,由荷蘭途經四國到英國,2000通車到現在,於人流物流上取代了巨量汽車及飛機碳排放,難道歐洲之星火車係錯??  如果歐洲之星火車無錯,點解中國高鐵會係錯?  

連競爭對手上海/深圳都加入高鐵行列,香港作為國際級城市定位,應否加入呢個洲際交通系統?  用個腦諗諗.

偏頗節目。

港台根本不應該用公幤運作

引用:
原帖由 alanfkl 於 2018-10-15 06:19 PM 發表
當年反反反,現在過著清閒的農村生活,這種清高令人佩服,但係咪想其他港人都學佢地一樣過著清閒的農村生活呢!香港人係咪一定要被佢地代表,一定要學佢地歸園田居,把城市變回農村和漁港? ...
又是攪……料理農務的

引用:
原帖由 starr 於 2018-10-15 06:45 PM 發表

西鐵依家咁旺,佢哋瘀到爆啦!

引用:
原帖由 starr 於 2018-10-15 06:45 PM 發表

你呢張圖好應棍,讚~

"大白象工程" 呢個term, 的確由起西鐵入天水圍時就開始聽到,當年泛民話咩春 "有屯門公路、有巴士就唔洗西鐵",泛民屌西鐵係大白象,班泛民環保撚人仲三日唔埋兩日,就去西鐵地盤拉人鏈迫地盤停工, 今日班泛民環保撚仲有邊個夠膽認自己當年屌西鐵係大白象工程?

到起后海灣大橋及新關口,又係呢班泛民環保撚人屌后海灣口岸係大白象工程,班pk差不多個個星期日係元朗光華廣場外嗰三角形空位擺檔拉banner, 叫大聲公屌后海灣大橋係大白象工程,次次行過都塞傳單俾我,叫我簽名支持剎停后海灣大橋,我笑笑口問條撚人: "ee, 咁早就嚟得到元朗宣傳保育呀?你都係元朗街坊咩?", 條泛民環保撚衝口就答: "我住佐敦,搭西鐵入嚟元朗好快遮!", 我即刻黑面屌鳩佢,問佢組織當年指西鐵係大白象工程,今日卻搭西鐵入元朗反對其他基建,條泛民撚當堂啞撚咗!

到MTR起港島南綫入利東邨入海怡,班泛民撚人咪又屌,話MTR南綫係大白象工程,公民黨直頭司法覆核要殺死地鐵入鴨利洲,今日你睇南港島綫使用人潮,今日仲有邊條泛民撚夠膽提自己幾年前指責MTR南綫係大白象? 班泛民撚人個個扮無事發生過!

港珠澳大橋工程跟MTR南港島綫一樣俾班泛民撚司法覆核,花咗近1年8個月去打官司,原本工程頭2年半時間就係去夾走海底淤泥造地基,呢2年幾造地基時間俾泛民冤枉浪費咗,被迫試用個澳洲沼澤地建基方法 (stone column )去追program,不幸証實澳洲嗰套喺香港 marine mud上係失敗既,失敗得尾大不掉.

打比喻,有條pk名叫 "犯民", 犯民放毒蛇咬傷市民 "阿港",阿港被送去 "阿政" 醫生面前,阿政醫生盡力搶救阿港,可惜阿港中毒而五贜六腑衰歇而死,放毒蛇既犯民見阿港死在阿政醫生手術枱上,於是大叫 "阿政醫生殺咗阿港呀!".  

究竟邊個係殺人兇手?  呢條IQ題,黃絲一定答係醫生謀殺無辜既阿港,犯民話自己只係放毒蛇咬人,而無殺人,指責傷者係死於救治既醫生手.

若果有千億填氹既大白象工程,都係呢班泛民黃巾賊棟鳩我哋香港納稅人!

睇返自己幾柒

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-10-15 06:45 PM 發表

小朋友環保啲去保護地球喇,我睇你根本唔知咩係高鐵.

高鐵係一個全中國鐵路網,亦將會變成一個泛東亞跨國家級數既鐵路網,香港當然要起要起要加入,𠵱咖我跟你都自說自話,就息目以待10年後高鐵使用量去証明你錯還是我錯.

一個更直接例子,誰是 "統一制式既跨省、跨國洲際鐵路" (中國叫高鐵)鼻祖?  就係歐洲既 “歐洲之星火車”, 新型高速洲際電氣化火 ...
你同呢d人講道理?使用量高佢地會話大陸人入侵 使用量低佢地就話浪費公帑 晒氣

我尊重別人的選擇,但因為自己的喜好阻礙社會發展,破壞社會秩序,卻不敢認同。

而家睇返,真係覺得佢地好笨七!

阻住香港發展,反中汪汪正一冚家x!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]