• 瀏覽: 2,777
  • 回覆: 45
【全城怒吼】【本報訊】特首林鄭月娥提出在大嶼山對出填海建萬億人工島,觸發萬計市民上街怒吼,連建制陣營重量級人馬亦公開質疑。土地供應專責小組成員曾鈺成坦言,小組事前從未得悉「明日大嶼」計劃,對林鄭突然拋出建議感詫異及失望,重申即使市民支持他們提出的填海方案,亦不代表支持「明日大嶼」;行政會...

究竟邊個下令要搞人工島?連土地供應小組都唔知?

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181015/20522379

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
支持政府大規劃填海,助基層市民早日上樓

豬肉成不愧係牆頭草

一方面同政府講 我支持填海㗎

另一方面又同反對填海嘅人講 我同你哋一樣反對「明日大嶼」

在網上睇到: 

香港歷史課 : 
。董建華八萬五…反;
。曾蔭權停建居屋緩建公屋…冇人反;
。梁振英開發新界東北…反;
。林鄭月娥明日大嶼…反;

香港人要買貴樓…抵鳩死 !

要知道,現成地又只是假象 !
。新界農地大部份已由四大地產商持有,政府要地,牠們開出天價!
。棕地開發難過登天!環保撚反 現在用地者反 政棍反 !
。改建工廈只是杯水車薪冇乜貢獻!
。新界近岸填海也被當區區議會及居民全力反對,要保海景保家園!
。政府想在吐露港填海又被沙田區議會全票一致反對!
。政府冇意志冇吉士收回租出的二十二幅會所地,就算比壓力相信刀要廿年卅年刀未搞到!
。新界又要預留丁地去滿足班新界佬!
。開發郊野公園邊陲就日日比環保撚屌到翻艇!
。向深圳租地又比黃佬屌!

香港死得!誰做特首也是一樣! 想有為而不能為之!

既然呢個「土地供應專責小組」咁有意見,不如責成此小組限期內供應一塊填海地吧!

引用:
原帖由 charlir2005 於 2018-10-15 05:02 PM 發表
在網上睇到: 

香港歷史課 : 
。董建華八萬五…反;

。新界農地大部份已由四大地產商持有,政府要地,牠們開出天 ...
香港人買唔倒樓,唔好怨天尤人,怨自己吧。

引用:
原帖由 charlir2005 於 2018-10-15 05:02 PM 發表
在網上睇到: 

香港歷史課 : 
。董建華八萬五…反;

。新界農地大部份已由四大地產商持有,政府要地,牠們開出天 ...
老老實實,我真係覺得香港人捱貴樓係抵撚死。

引用:
原帖由 csdenis 於 2018-10-15 05:22 PM 發表

係! 俾政棍點來點去, 政棍反乜, 啲人就反乜.

土地小組唔會考慮收地成本時間表同可行性問題只會考慮大眾意見因為佢地係政客。講來講去最多人想拆粉嶺高球場因為現今香港人仇富。

豬肉成食兩家茶禮,果然世界仔

土地議題由90年代開始排樓花... 已經折騰30年
只因為觸動「屯地佬」財團利益,就用財團控制既新聞媒體煽動民眾
香港人醒下啦!

引用:
原帖由 laws168 於 2018-10-15 05:28 PM 發表
豬肉成食兩家茶禮,果然世界仔
爭取「屯地佬」支持,下屈再選特首

有個朋友住村屋, 前面有塊空地有人收晒丁權要起村屋, 但附近有間車房走出來話塊空地用來放車(其實無用過), 就立即封起放左死車同貨櫃仔, 要求賠償百幾萬, 雙方去晒法庭出晒信玩左幾年, 最後賠左幾十萬先放手!!!

有機會大家去所謂空地、棕地、農地, 望下上面有幾多死車、爛櫃什物等就知咩事!? 平時無人清理, 一到收地就牛鬼蛇神走出來要求賠償... 正苦多多錢都唔夠呢班吸血鬼...

呢班飲奶水大既反對人, 根本唔知呢世界點運轉! 簡單到以為有錢肯俾錢就行得通. 其實一塊爛地分分鐘搞到你都晤知咩事! 就算肯賠, 都唔知要俾邊個? 搞你十年八年好平常, 只會越賠越多錢...仲要越來越多人伸隻手出來... 真係無知!!!

除非....叫班反對人仕去新界收地....又或者...叫阿爺派軍隊城管去收地.....

引用:
原帖由 csdenis 於 2018-10-15 05:22 PM 發表

香港2000多塊閒置官地, 一百間閒置學校要來做咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]