• 瀏覽: 15,095
  • 回覆: 320
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2018-10-15 02:41 PM 發表

冇錯係中國清政府的,中國清政府都有他們原居民既土地登記的那是中國給與合法原居地地主囉
你攪錯,不是一早霸佔土地就係你的。

吾止,仲有成棚教脅喪師

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2018-10-15 03:09 PM 發表

你才攪錯,他們不是霸來的,你外來人才是走來霸人家的(包括英國政府同中國元政府),所為原居民定意是中國有史記就定居係度,你話佢地係香港石頭爆出來都仲得呀,比美國建國還早幾多世紀呵,你今眼紅人地果特權你咪返你村下用返自己果特權囉 ...
你攪錯,定義原居民係由英國租借新界的一年前已經經常居住的人民。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-10-15 12:07 PM 發表

唔關英國人事。

開埠時,女人有紮腳,英國人來咗唔紮腳;
男人有留辮,英國人來咗唔留辮。
乜都賴英國人。
英國人咁有本事, 偏偏搞唔好丁權?
司馬昭之心, 路人皆見

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2018-10-15 03:52 PM 發表

對原居民來廣港英政府只是過客,英國未建國之前香港喲土地已經係佢地,你要推返港英政府丁權政策,你咪還返香港區所有土地給原居民從新談地價多少出租定買斷囉如果人地賣你的話,
就算阿爺要修改香港區原居民政策都係基於佢地原有既土地上談條件,如果唔係就叫搶土著,到時人地有權直接張原有香港土地直接給中國政府都得唔關香港特區事,
仲有係萬一所買的政府因什麼原因消失,這土地都係回歸原居民 ...
這是一個地區矛盾的根源,一個地區兩個制度,一成人佔八成土地,九成人佔兩成土地的爭端。

在歷史過程中。新界原居民丁權問題成了一個特權,這特權的對面是香港九成人口。
當土地問題惡化,就不能蓋著攸攸眾口,對原居民丁權的不滿,源自土地資源的不公平分配。

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2018-10-15 04:04 PM 發表

你唔好攪笑啦,中國由有史記以來已經有原區民拿,佢地就算移左民都係香港原居民重點是無輪有冇英國!有冇中國!有冇香港,佢地都係依塊土地既原著民,國際公約都有的,世界有果地方既原著民有特權可以光明正大捕殺鯨魚食用那就國際都認可既原著民特權啦,你放下惡念啦 ...
以原居民霸權的語調來回話?
要清楚一點,土地資源是國有。唔係霸佔就係你。而且經濟割讓,租借等事,這些土地的主人還是屬於中國人的,非私有的。
丁權亦是原居民利用特權加上基本法的。
是強奪香港資源。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-10-15 03:58 PM 發表

這是一個地區矛盾的根源,一個地區兩個制度,一成人佔八成土地,九成人佔兩成土地的爭端。

在歷史過程中。新界原居民丁權問題成了一個特權,這特權的對面是香港九成人口。
當土地問題惡化,就不能蓋著攸攸眾口,對原居民丁權的不滿,源自土地資源的不公平分配。 ...
你所指的“九成人口”其實都係“外來人”呀。
掉返轉講,係香港土地俾九倍既外來人侵蝕呀。

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2018-10-15 04:16 PM 發表

所以西方人就一上岸就殺光原著民囉,因為佢地覺得唔公平,今早比你地佔左塊好地,但中國政府唔會今做所以全中國都有原區民政策,各村各地不同先,可以做到五六十個民族共和,
其實冇地咪填海囉,就算出去其他國家搶都好過搶返自己過去出地建港既功臣吓當然我唔建意去搶人地啦 ...
這是逃避不公平的方法,同一地區有兩種不同制度,不是說填海就解決,原居民人口會不斷增加,是否要填咗維港畀佢地起丁屋?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-10-15 04:16 PM 發表

你所指的“九成人口”其實都係“外來人”呀。
掉返轉講,係香港土地俾九倍既外來人侵蝕呀。
那一成人都是外來的。不過佢地早一點到啫。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-10-15 04:18 PM 發表

這是逃避不公平的方法,同一地區有兩種不同制度,不是說填海就解決,原居民人口會不斷增加,是否要填咗維港畀佢地起丁屋?
丁屋並非全港無限任起架,只是在你條村範圍才可以起呀,大把原居民有丁權但冇地俾佢起屋呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]