• 瀏覽: 15,094
  • 回覆: 320
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 pswong01 於 2018-10-15 11:43 AM 發表
唔止,英鬼埋下的地雷還有功能組別議席。
功能組別即大英時代的官方議員

呢樣野被人"小"左唔知幾多年啦

甘如你愛國就放棄丁權,以免成為漢奸,受英國人恩惠

唔急, 填左海同清理左黃歹呢D垃圾先

引用:
原帖由 pswong01 於 2018-10-15 11:43 AM 發表
唔止,英鬼埋下的地雷還有功能組別議席。
仲有整多幾間大學呢,好L毒!

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2018-10-15 01:05 PM 發表

在基本法內加入第四十條的丁權政策就係前英政府唔想歸還原本原居民所有既土地,你估香港喲土地係英國政府填出來嫁咩?
簡單喲廣英國政府用丁權政策搶了香港原居民既土地,人家喲土地係中國清朝已經係佢地嫁啦 ...
土地資源係國家所有,唔係私有的。

咪撚傻啦

引用:
原帖由 lewark 於 2018-10-15 01:22 PM 發表

土地資源係國家所有,唔係私有的。
你知道就好,我國法律尊重農村人民祖宗規距,繁洐子孫人人有責,本村人口有申請宅基地建屋自住權利。

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2018-10-15 01:37 PM 發表
後來既港人唔應該用現今金錢世界既思維去睇丁屋政策,
當時原居民組織村軍力保英國政府搶他們的土地,再來英國政府用金錢都攪佢地唔掂,
最後用丁屋政策給人家世世代代安居樂業才成攻換取新界原居民土地來發展,照理人家當時可以唔換的,最後換給了土地給香港,理應他們才是香港成攻既創始攻臣,反過來現今後來既港人反視依班攻臣為雞助,今唔係過橋揪板無情無意用時間概念搶人家原居民既土地咩!如果唔係有中國政府在後當時 ...
公共政策管理唔係話自己霸住就係你。
為何有丁屋政策,這是港英政府其中一個臨時措施,當時原居民亦了解這是臨時措施。

只係當制定基本法時,原居民因為有代表,而這些代表並沒有為整體香港發展提出意見,反而利用這些便利將丁權這臨時措施加入基本法,坐實自己群體利益。
香港發展係大家齊心合力而有的成果,你不見有電視特輯講原居民那種囂張態度:因為我是原居民,我唔使做就有錢,日日起身就諗住點去玩,這些壞分子對香港有何貢獻?
因為這個政策而限制的新界土地發展有多嚴重。
香港人就是欺善怕惡,不敢觸踫這些偷天換日的利益既得者。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]