• 瀏覽: 5,330
  • 回覆: 65
  • 追帖: 1
+2

「喂!有盒嘢㗎,你睇唔睇到?」日前一名女網民在網上發文,控訴一名疑似內地婦人,竟無視她放在旁邊座位的生果撻,險將生果撻坐扁,令她相當氣憤,怒斥「唔好再問點解香港人咁憎大陸」,詎料其言論不但未有獲網民支持,更反被公審「自己揸住咪唔會發生」,隨後甚至被網民檢舉,帖文亦遭刪除。

該名陳姓女網民昨在社交網站facebook群組「Tai Po大埔」發文稱,她購買兩件生果撻後乘搭巴士,並坐在雙人座位,「見無乜人坐,又無整污糟車廂」,所以將撻放在旁邊空位,其間有一名疑似內地婦人帶住兩名小朋友上車,小朋友各自選擇雙人座位,但婦人沒有坐在他們旁邊,反而因見不到女事主的生果撻,所以嘗試坐在她旁邊的空位。

女事主當時「即刻喝X住佢」,並說「喂!有盒嘢㗎,你睇唔到有盒嘢㗎」,形容自己「一手搶返盒嘢自己拎返,兩件餅先無畀條XX壓爛…但我一搶,撻上面個蘋果同提子移咗位啦」,從她上載的照片所見,其中一件提子撻的幾粒提子散落盒內,但未有明顯的破損。

不過,女事主的經歷未得到網民同情,反而被一面倒認為是她自己事件是女事主咎由自取,女事主事後公開道歉,承認「自己都有唔啱,無好好保護個餅」,承諾「此post不會刪」,希望網民手下留情。

隨後fb群組「Tai Po 大埔」瘋傳網民與女事主的對話截圖,顯示帖文因含有仇恨言論,不符合標準,所以現時無人可以閱文,女事主亦稱「畀人檢舉」;從群組可見,雖然原文已被刪除,但無阻其他網民另開「新post」繼續批評,留言指「自己揸住咪唔會發生呢單野囉」,笑稱她「取暖失敗」。

港女要壞到乜野程度,個西先唔會臭到無人要?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/246840/巴士空位擺果撻險被坐扁即發難-港女乘客批疑似內地婦反遭公審

高尚港女

幾乎整爛港女個撻 

大陸人就係原罪
只要同中國大陸有關嘅,就係罪。
一根二根痴孖痴、共慘雞、天朝的舌尖、又係中國人

少數人自稱為民主自由實際係又歧視又自卑龍門任擺嘅假道德高手
引用:
原帖由 曹木各 於 2018-10-15 11:23 AM 發表

「喂!有盒嘢㗎,你睇唔睇到?」日前一名女網民在網上發文,控訴一名疑似內地婦人,竟無視她放在旁邊座位的生果撻,險將生果撻坐扁,令她相當氣憤,怒斥「唔好再問點解香港人咁憎大陸」,詎料其言論不但未有獲網民支持,更反 ...

港女食撻

好憎啲人生人霸死地

咁都作到文🤔😴😂

就憑呢個港句“唔好怪港人點解咁憎大陸人”就唔好怪點解咁多人討厭港女

最憎D自私狗搵嘢霸住個位,唔叫都唔肯拿開俾人坐,例如背囊。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-15 11:27 AM 發表
大陸人就係原罪
只要同中國大陸有關嘅,就係罪。
一根二根痴孖痴、中慘雞、天朝的舌尖、又係中國人

少數人自稱為民主自由實際係又歧視又自卑龍門任擺嘅假道德高手 :smile ...
被監控唔放過你

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2018-10-15 11:26 AM 發表
幾乎整爛港女個撻 
仲有粒堤跌咗出嚟

呢個故事好奇怪,點解個女人唔同細路坐 ? 港女話巴士無乜人,點解個女人咁多位唔坐,要坐港女旁邊 ? 

引用:
原帖由 中國香港001 於 2018-10-15 11:30 AM 發表
好憎啲人生人霸死地
係死人霸生地呀

俾我成條室佢個口

引用:
原帖由 motivation 於 2018-10-15 11:41 AM 發表
仲有粒堤跌咗出嚟
睇圖唔止跌一粒呢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]