• 瀏覽: 1,365
  • 回覆: 31
+2
【本報訊】林鄭月娥於《施政報告》提出「明日大嶼」,填海1,700公頃以建造人工島,耗資逾5,000億元。家長聯盟及防止學生自殺民間聯席分別發聲明,指施政報告漠視學童自殺問題,家長聯盟更炮轟林鄭寧斥資建造大白象工程,也不願投放在學童身上,促請林鄭關注減輕學童的學習壓力。家長聯盟就施政報告發...

看清楚利用學童自殺來吸引眼球,宣傳自己的政棍!

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181015/20522388

少刷社交媒体,少关注坏消息。
难过的事情太多,你难过不过来。
犯民不如提出如何防止學童自殺的方法好嗎?

收咁貴人工,但又冇建議,炒啦!

又係呢班垃圾政棍

日本都冇方法解決,美國都冇方法解決,又想聽下犯民有咩方法?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-10-15 09:14 AM 發表
犯民不如提出如何防止學童自殺的方法好嗎?

收咁貴人工,但又冇建議,炒啦!
永遠都係政府的錯包冇衰

呢班投訴者,有幾個仲係做人老師,佢地分分鐘可能有佢教的學校的學生自殺,佢地教師改善過咩野?

政府可以做既並唔多

好多時係學童自己及父母俾壓力

政府應該由減功課量開始

跟教育界定立基本功課量

完成時間都可以由父母及學童自己決定

教師可以自行再添加功課

學生可以選擇做或唔做、幾時做

這步最最簡單

再然後先係教育制度改革

例如體育、音樂等科目

應該有更多自由選擇及組合

只係識得吠,又唔提出實際建議點防止自殺,政棍真係易做

會哭的孩子有奶吃,是說兒童哭鬧能得到成年人的關注。
自殺會死,自殺的孩子冇奶吃,死屍不會吃奶,只能火化。

犯民呢幾件教絲係咪人黎架?乜都瀨。乜都示威,

請問社褔界2元除咗拉布攪事,有冇做過野先?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-10-15 09:16 AM 發表
日本都冇方法解決,美國都冇方法解決,又想聽下犯民有咩方法?
美國咁偉大,又點會冇方法呀,揾差佬打死佢咪唔係自殺囉。。

要封鎖全港自殺消息,一年內自殺個案一定一路跌。

我又咁睇喎, 我現在都有

自殺傾向, 都係因為居住環境

唔理想, 做人先做到咁抑鬱,

其實政府都想幫有需要既人

解困, 你地所講既大白象

真係會幫到社會大大小小既問題

引用:
原帖由 peter925 於 2018-10-15 09:29 AM 發表
要封鎖全港自殺消息,一年內自殺個案一定一路跌。
犯民如執政可能會用呢招喎,幸好而家所謂獨裁香港政府冇喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]