• 瀏覽: 32,464
  • 回覆: 551
  • 追帖: 4
+40
引用:
原帖由 ben-qqkk 於 2018-10-15 10:29 AM 發表
政府統計處
https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/so20_tc.jsp

人口
2017年年底  
2018年年中 #
人口 ('000)   
7 413.1  
7 448.9

半年:  人口多左 3萬5千8百人 ;  每日:&n ...
源頭? 單程證源頭咪係香港人同內地人結婚生子, 然後申請落嚟囉! 咁要禁止呢樣嘢先得啦!

中環填海,建立左商業中心

啟德填海,令香港有第一個國際機場

銅鑼灣填海,多左個維園

荃灣沙田大埔填海,多左三個新市鎮

想問下以上填海如何禍延後代?自己享用緊填海嘅土地,就唔俾再填,驚自己層樓跌價驚政府無錢派糖俾自己,有無咁自私?

引用:
原帖由 Mr.23a 於 2018-10-15 08:48 AM 發表
真係唔明點解都有幾千咁易畀人誤導,而家要即刻-炮過畀晒5000億咩?最快2025先動工,一來重有7年儲錢(政府年年有大額盈餘),而且第一階段都要14年,即係分14年畀錢呀!點用盡呀天才?

重有,填完後3成私營,即係賣地賺錢呀!果3成相信係臨海或近車站靚地段,賣價絕對可以收番整個填海大部份成本。

重有,公營地包埋居屋,即係都可以收番成本,唯一係公屋就收唔倒。 ...
香港地就係咁多豬西 ,只係識睇標題做人, 永遠唔會睇內容。

萬人當中有無人住填海區? 另新機埸又是填海又是發債來起, 呢班人平時用開澳門定深圳機場?
引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-10-15 08:40 AM 發表
萬人???最高鋒是5800,何來萬人,毒粉毒果都是起作大

如果真係五千億就唔貴  但係 香港政府工程有邊樣唔超支

只是計數 講出真正面對的問題,  不是冇意思的支持或反對,  政府一日唔面對尼個問題就要諗定下次填邊, 仲有無一萬億 ?

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2018-10-15 08:38 發表

為解決香港土地供應緊張問題,政府於新一份《施政報告》提出「明日大嶼」計劃,在香港中部水域,即大嶼山交椅洲和喜靈洲附近,填海建造約一千七百公頃土地,計劃惹起公憤。土地公義聯合陣線、守護大嶼聯盟昨日發起「反對東大嶼填海人工島遊行」,萬人上街怒吼, ...
無為曾係赤柱睇到呢班人真是笑Q死.

所有令我層樓跌價的填海都會反對

得一萬人, 可以不理!

在遊行結束後,主辦方在俗稱「公民廣場」的政府總部東翼前地舉行相關論壇,至晚上約七時二十分一度爆發混亂,十多名身穿黑衣、戴口罩I的人士衝到台上「搶咪」,又揮拳攻擊主持人和參與市民,葵青區議員周偉雄臉部受傷送院,警方將「搶咪」的「黑衣人」帶到政總外調查,及後因主辦方不追究而獲釋另外至少一人被帶上警車。據了解,「黑衣人」認為反對填海不能只用舉辦論壇這種模式,應該有更多其他行動可做,故決定「搶咪」表達其取態。

突然咁寛宏大量??

引用:
原帖由 格蘭度 於 2018-10-15 08:47 AM 發表
攞呢筆錢嚟收地唔係仲快咩?
咁收地俾幾多錢一呎? $10000一呎? 然後加埋建築費, 一呎要賣$20000?
向發展商買地, 係唔係又官商勾結?
話要耕地既居民, 係咪放棄左唔種田? 會唔會又話政府搶地, 趕居民走?

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2018-10-15 10:42 AM 發表
所有令我層樓跌價的填海都會反對
放心, 我上一頁已計數 人工島 兩年滿人, 你層樓不會點跌

[quote]
政府統計處
https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/so20_tc.jsp

人口
2017年年底  
2018年年中 #
人口 ('000)   
7 413.1  
7 448.9

半年:  人口多左 3萬5千8百人 ;  每日:  150人  ;  每月: 4500人  ;  半年來港: 28000人

35800 - 28000 = 7800  <-------------如果得尼個數 係咪慳到1萬億 ?

尼個島住得十萬人, 不用計, 兩年飽和, 下次填邊度
核心問題唔解決, 只是討論錢有咩用?  如果係有價值   月球都要開發啦, 但現在係源頭出現問題, 滴水滿湖 , 死路一條

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-10-15 08:44 AM 發表
如果要買一半,需要幾多錢???自己計吧,50000000呎x$10000=?????
利益輸送畀地產商,真係禍害下一代

那有10000蚊尺呀
新界佬開價1000蚊尺重可以講價

因不想地產佬賺,所以支持填海?(我支持填海及收地同步)

等於,倒錢落海都不給地產佬
有無智障小小?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]