• 瀏覽: 32,493
  • 回覆: 551
  • 追帖: 4
+40
引用:
原帖由 堅離地人 於 2018-10-15 09:56 AM 發表
支持填海

照你咁講,唔填海都一樣會多77萬人。

地產商會不停總動員出黎阻填海

引用:
原帖由 33ed 於 2018-10-15 08:47 AM 發表
叫佢地示威舉個牌「原意一世住劏房」咪得囉,
咁政府即刻停手唔填海,懶得再花心機幫你班刁民上樓。
你攪錯啦!呢班係唔須要去住劏房架,你估人人都要住劏房既咩。

支持填海

一班已得利益者,自己有樓就梗係要環保啦,人地呢?理得你訓街!

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-10-15 10:22 AM 發表

照你咁講,唔填海都一樣會多77萬人。
又話依家已經好多人冇樓住搞到要填海 點解香港仲會多77萬人嚟爭樓住?
唔好成日自打嘴巴 支持派冇利益輸送真係要來呃小朋友

政府統計處
https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/so20_tc.jsp

人口
2017年年底  
2018年年中 #
人口 ('000)   
7 413.1  
7 448.9 

半年:  人口多左 3萬5千8百人 ;  每日:  150人  ;  每月: 4500人  ;  半年來港: 28000人

35800 - 28000 = 7800  <-------------如果得尼個數 係咪慳到1萬億 ? 

尼個島住得十萬人, 不用計, 兩年飽和, 下次填邊度
核心問題唔解決, 只是討論錢有咩用?  如果係有價值   月球都要開發啦, 但現在係源頭出現問題, 滴水滿湖 , 死路一條

引用:
原帖由 格蘭度 於 2018-10-15 08:47 AM 發表
攞呢筆錢嚟收地唔係仲快咩?
收地就真係祗有付出冇收入,而且全部人口聚集係新界,交通鐵路都好難應付到人囗需求。

引用:
原帖由 @民建聯最冇恥 於 2018-10-15 10:10 AM 發表

最好預留地方起紅燈區
去到果頭,不如去澳門,珠海果邊玩好過

填海除咗起樓住人, 最重要係完善交通網絡!

引用:
原帖由 ben-qqkk 於 2018-10-15 10:29 AM 發表
政府統計處
https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/so20_tc.jsp

人口
2017年年底  
2018年年中 #
人口 ('000)   
7 413.1  
7 448.9

半年:  人口多左 3萬5千8百人 ;  每日:  150人  ;  每月: 4500人  ;  半年來港: 28000人

35800 - 28000 = 7800  <-------------如果得尼個數 係咪慳到1萬億 ?

尼個島住得十萬人, 不用計, 兩年飽和, 下次填邊度核心問題唔解決, 只是討論錢有咩用?  如果係有價值   月球都要開發啦, 但現在係源頭出現問題, 滴水滿湖 , 死路一條
撐填海冇一個夠膽答 真係唔知佢哋收咗乜嘢好處

支持填海

引用:
原帖由 Thomas87 於 2018-10-15 10:19 AM 發表
咁大爭議,應該分階段填海,讓整體填海計劃,有時間重新評估,就像將軍澳填海計劃一樣,原本打算在將軍澳南進行的最後一期大型填海,不過最終沒有動工。而選址方面,應同時研究在大嶼山東近岸填海的可行性。 ...
其實源岸填海計劃一直有研究,而且應該比人工島更主打添!只係搞來搞去不停有人反對,搞司法覆核,特首咪擲個人工島榴燀出嚟,睇下班友點反應囉。

人工島遠離既得利益者,有呢個政府可完全自主的項目,先有籌碼同地主談判,先搞得掂班偽環團~

D人一味反對,斤本沒有完全了解情況

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]