• 瀏覽: 16,895
  • 回覆: 271
政府計劃用5000億打造"明日大嶼",可能好多人覺得事不關己,庫房嘅錢唔關你事。但冇人講庫房冇錢嘅後果,如果件事令到香港破產/瀕臨破案就唔同講法啦。

1. 計計條數先

香港庫房而家有10919億盈餘,扣左5000億睇落有淨,但參考往績: 高鐵 (440億--> 840億) 超支兩倍 ; 港珠澳大橋 (762億 --> 1177億) 超支5成,所以保守估計,明日大嶼最後至少超支5成用7500億。咁睇落7500億重有3400億淨,但呢個結果係假設未來幾年市道一樣咁好。事實上,而家中美兩國打緊貿易戰,無論誰勝誰負,雙方都必元氣大傷,近期中港股市樓市人民幣都跌緊,如果步入左類似03年嘅寒冬,咁政府每年係可以虧損600億,所以明日大嶼加貿易戰 (未計其他支出,例如人口老化嘅成本),有機會令香港係未來 5-15年破產。

2. 咩人會受影響

破左產會發生咩事? 受影響嘅人比你想像中多,03年係政府破產/瀕臨破產嘅寫照。

-公務員(17萬人),人稱鐵飯碗。但係當政府冇錢時,就緊係要開源節流啦,輕則凍薪,重則炒魷。睇返03年,由19萬裁到去07年嘅16萬,減左19%,而且03年唔請新人。你睇返近年警隊過度擴張,小販隊返8粒鐘實做2粒鐘,公務員咁多冗員,有超事上黎咪炒緊D人,一個人做2個人野囉。所以破起產上黎,在職嘅要擔心被炒,想入政府嘅唔洗諗啦。

-老師(中小學,大專加埋~7萬人),同樣薪高糧準,香港本身嘅適齡學童已經減少,到時冇錢,咪取消小班教學,小班變大班,Cut緊D多餘嘅行政人員,大專嘅就Cut學位,Cut左D HD,,Asso,頹科佢,最後又少左人手需求,所以有起事都係等被人炒啦。

-醫療(HA~7萬6千人),03年政府窮個陣,又係度減醫科生學位,到未來有事,做緊嘅就應該唔會被人炒,但讀緊書個班就要小心D啦,尤其時近年醫科生學位double,OT,MLT,Pharm本身就爆,咁醫管局比唔起錢請人,班學生未畢業先失業,做緊個班咪要頂埋多餘嘅workload囉,有錢都冇時間享。重有班病人,而家專科都可以排個兩三年,到時人口又老化,人手又唔夠,分分鐘等個5-6年,病死都未見到醫生。

-老人,窮人 (前者31萬人,後者23萬人) 上面講左,睇醫生就要慢慢等,咁至於其他福利,Cut曬就冇可能嘅,但係咩2蚊搭車優惠,醫療卷就可能 bye bye 啦。同埋攞綜援個班,政府冇錢咪比少D錢你地囉,到時三餐飽飯都未必有得你食。

-中產,有錢人 (185萬),呢度係講緊要納稅個班人,除左上面堆節流之外,政府點會唔搵你地開刀
,到時少則查你地逃稅漏稅,嚴重咪加稅2-3%,基本法話要低稅姐,加完去到20%都重算低架
,政府大洗,納稅人埋單。

上面D數字加加埋埋,扣起double count,有成200萬人,3-4個人就有人奶野,就算唔係樣樣中曬,都人人自危,點都中幾樣,重未計有D人係經濟支柱,一個養三個。所以庫房冇錢真係一招地圖炮。

3. 例子?

上面唔係得個吹字,你地睇下之前破產嘅希臘,捱左十年緊縮措施先返到生,重要係有歐盟條大水喉係後面照住先冇事,但香港呢?中國貿易戰緊,點得閒理你。另一個例子就係委內瑞拉,因為政府嘅政策,令到佢由南美最有錢嘅國家變到飯都就黎冇得食,連日用品都要搶,留係度嘅就捱餓,走嘅就做難民(重要比巴西趕)。

所以簡單一句講曬,香港人唔做D野,就坐係度等冚家剷啦。

美國庫房就係一串長長的紅色數字, 美國破咗產未???
填海所得土地, 每呎一元成本價可以賣十元, 全部面積乘出來的數字打爆你手機個計算機.

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:17 PM 發表
政府計劃用5000億打造"明日大嶼",可能好多人覺得事不關己,庫房嘅錢唔關你事。但冇人講庫房冇錢嘅後果,如果件事令到香港破產/瀕臨破案就唔同講法啦。

1. 計計條數先

香港庫房而家有10919億盈餘,扣左5000億睇落有淨,但參考往績: 高鐵 (440億--> 840億) 超支兩倍 ; 港珠澳大橋 (762億 --> 1177億) 超支5成,所以保守估計,明日大嶼最後至少超支5成用75 ...
白痴!d建築費超支,地價及樓價一樣升,根本不成反對理由

引用:
原帖由 向楓 於 2018-10-14 09:42 PM 發表

白痴!d建築費超支,地價及樓價一樣升,根本不成反對理由
政府用地, 花錢起黎起公屋, 想問下, 點賺返D錢?
你咪一直樓價高企囉, 無人買

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:49 PM 發表

仲有30%

香港破產賣返比英國

Reject 填海

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:49 PM 發表

私樓印花稅呢?物業稅呢?賣居屋收入呢?私人發展的買地收入呢?鐵路上蓋呢?商業用地呢?
一幅靚地一百幾十億,三成私樓都夠畀工程費,怕咩?
西九高鐵個上蓋都夠畀成個高鐵建做費,怕咩?

個腦裝屎

第一,有人刻意誤導填海令香港破產,其實是居心叵測。

第二,祖國是香港靠山,拿幾千億救香港,輕而易舉。

第三,填海不會爛尾的,政府沒錢可以暫停,填了的地也可使用的。

亦有高手表示, 如果肯搞丁權截龍, 份司政報告一定有70分以上。你見唔見到有人企出來支持?

你有冇諗過點解咁多理性分析, 反對嘅人剩係識純粹反對?

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:17 PM 發表

1. 計計條數先

香港庫房而家有10919億盈餘,扣左5000億睇落有淨,但參考往績: 高鐵 (440億--> 840億) 超支兩倍 ; 港珠澳大橋 (762億 --> 1177億) 超支5成,所以保守估計,明日大嶼最後至少超支5成用75 ...
多Q餘, 危言聳聽, 造地賣萬億又唔計?

驚工程超支,第一就應諗點設計、點判標、點省工程成本。反對基建應回歸基本步,去証明基建利益不及投資。一片無爭議、不在任何人後花園的千七公頃新地,值幾多錢、幾多潛在機會、有人計得出嗎?

驚世界經濟差,外邊差時,咪係最需要大型基建撐市的時候囉!如果連工人都唔使錢,全條服務業鍊就斷~ 上次沙士已經示範左次,全城最衰果時,掉落櫳底的基建都全上馬。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]