• 瀏覽: 16,834
  • 回覆: 271
被擅動企出來反對嘅, 一係憤青, 一係想咩都唔搞, 反對, 令政府逼住急用地, 同地權者傾ppp .送利益比佢地。

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:49 PM 發表

政府用地, 花錢起黎起公屋, 想問下, 點賺返D錢?
你咪一直樓價高企囉, 無人買
你有冇睇或聽個施政報告!吾係全部公屋,係政商合作呀!按一定比例呀,豬豬!

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:17 PM 發表
政府計劃用5000億打造"明日大嶼",可能好多人覺得事不關己,庫房嘅錢唔關你事。但冇人講庫房冇錢嘅後果,如果件事令到香港破產/瀕臨破案就唔同講法啦。

1. 計計條數先

香港庫房而家有10919億盈餘,扣左5000億睇落有淨,但參考往績: 高鐵 (440億--> 840億) 超支兩倍 ; 港珠澳大橋 (762億 --> 1177億) 超支5成,所以保守估計,明日大嶼最後至少超支5成用75 ...
第一,有人刻意誤導填海令香港破產,其實是居心叵測,必定利益打手。

第二,祖國是香港靠山,香港死大陸不好過,拿幾千億救香港,輕而易舉。

第三,填海不會爛尾的,政府沒錢可以暫停,填了的地沒有浪費,也可使用的。

咁緊張庫房破產班人, 唔該揸住張稅單先好出來講野,唔好話我知你有買煙食就當正你係納稅人!

不如今次唔好反對睇下人地超唔超支呀。

唔好比飯民疏擺, 拖工期, 然後成本高左就怪政府好唔好。。。。

on79, 5000億廿幾年做,1年先2百幾億,知吾知每年公共建設開支係幾多呀?而家係每年過千億架

回歸後,八萬五,本可澈底解決居住問題,但泛民帶領市民反對,今天林鄭的填海,也可澈底解決居住問題,但泛民又帶市民去反!

由以上可見,回歸二十年來,分明有黑暗勢力為同一個目的,在背後操控利益,禍害香港人!

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:17 PM 發表
政府計劃用5000億打造"明日大嶼",可能好多人覺得事不關己,庫房嘅錢唔關你事。但冇人講庫房冇錢嘅後果,如果件事令到香港破產/瀕臨破案就唔同講法啦。

1. 計計條數先

香港庫房而家有10919億盈餘,扣左5000億睇落有淨,但參考往績: 高鐵 (440億--> 840億) 超支兩倍 ; 港珠澳大橋 (762億 --> 1177億) 超支5成,所以保守估計,明日大嶼最後至少超支5成用75 ...
最白痴係你忘記咗政府最主要收入係賣地,中產稅收對政府庫房比例太小,新界地成本高,就算收到返嚟發展都仲要同你呢啲新界佬分,所以唔填海點得,而且你地啲冚家產邊度想香港好架,你反得嘅政策都係得政。

不用怕,
大亜灣己融合,
大亞灣不會ㄧ起破産的😃😃😃

引用:
原帖由 macaukit2014 於 2018-10-14 10:22 PM 發表

你有冇睇或聽個施政報告!吾係全部公屋,係政商合作呀!按一定比例呀,豬豬!
當然係政商合作啦, 方便利益輸送

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 10:38 PM 發表

政府一於唔收宗地,去食屎啦

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 10:38 PM 發表

豬豬,就當你看通世事,又利益輸送咁!即是填地也可以有收入喇!何來香港破產!

決心填到第一期, 囤了新界地的地產佬, 棕地佬就求和合作,便不再獅子口。。。即千多億解決房屋問題, 未來人有樓結婚生仔。。

3幾隻大藍股都已經超過5000啦!
一下股災都蒸走。算什麼!

填左海 塊地係免費俾人住架咩? 政府冇收入架? 講到唔填海去收地不用錢咁 政府又冇話填海就夠數唔會再係其他地方起屋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]