• 瀏覽: 16,871
  • 回覆: 271
引用:
原帖由 古堡鋒 於 2018-10-15 11:01 AM 發表

你有無睇晒成個施政報告?填反d地全部起公屋?
可能佢唔係香港人呢!

玩撚猿

引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:49 PM 發表

政府用地, 花錢起黎起公屋, 想問下, 點賺返D錢?
你咪一直樓價高企囉, 無人買
你都識講中重點起公屋,地産商就最吾想土地起公屋

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-10-14 09:28 PM 發表
美國庫房就係一串長長的紅色數字, 美國破咗產未???
填海所得土地, 每呎一元成本價可以賣十元, 全部面積乘出來的數字打爆你手機個計算機.
又話很多公營房屋 未填已改變左使用啦

引用:
原帖由 123people 於 2018-10-14 10:59 PM 發表
林鄭看似低調,看似沒什麼作為,默默無聲,原來暗中策劃大反擊,替香港人出頭!
林鄭先係最做到野嗰個

破產唔係黃緣最喜愛?大家都無

引用:
原帖由 高大默默的獅子 於 2018-10-15 12:26 PM 發表

我怕香港泡沫,
甚麼是泡沬?人工有冇泡沫?如何判斷?

乜政府會破產㗎咩????
引用:
原帖由 mrwwb2 於 2018-10-14 09:17 PM 發表
政府計劃用5000億打造"明日大嶼",可能好多人覺得事不關己,庫房嘅錢唔關你事。但冇人講庫房冇錢嘅後果,如果件事令到香港破產/瀕臨破案就唔同講法啦。

1. 計計條數先

香港庫房而家有10919億盈餘,扣左5000億睇落有淨,但參考往績: 高鐵 (440億--> 840億) 超支兩倍 ; 港珠澳大橋 (762億 --> 1177億) 超支5成,所以保守估計,明日大嶼最後至少超支5成用75 ...

咪住先,
E加末破。
破之前,
黃絲食住紙先。

引用:
原帖由 hinfan 於 2018-10-16 01:35 AM 發表

林鄭先係最做到野嗰個
無聲狗,咬死人

引用:
原帖由 123people 於 2018-10-14 10:14 PM 發表
第一,有人刻意誤導填海令香港破產,其實是居心叵測。

第二,祖國是香港靠山,拿幾千億救香港,輕而易舉。

第三,填海不會爛尾的,政府沒錢可以暫停,填了的地也可使用的。 ...
泛民忽然擔心香港經濟及會破產

你撚信嗎?

唔好反對填海嘞…香港破咗產對港獨自決有益㗎;到時不費吹灰之力就可接手嚕。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]