• 瀏覽: 5,935
  • 回覆: 117
引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-15 11:59 PM 發表
呢個係量子雷逹?我英文真係唔好, 唔知道量子雷逹係咁架喎... 定係有人白痴攞量子加密衞星當量子雷逹來交貨???
話你傻西無話錯 墨子唔係只做加密囉 儍仔

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 12:02 AM 發表

你班五毛識既話就唔駛我問咁耐都俾唔到貨俾我啦! 對唔住, 係有
@antiapple 俾咗個震驚宇宙既"觀察糾緾量子"既答案!!!!!哈哈哈. ...
見你真係唔怕醜...唯有比埋你班西毛片你睇啦
唉!! 人...無恥真係可以無敵

講者: 陳志宏博士 香港大學理學院講師、紐約大學博士,主修物理學
https://youtu.be/4zqEfO3R6CM

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 12:13 AM 發表

話你傻西無話錯 墨子唔係只做加密囉 儍仔
話你白痴冇錯,墨子當然唔係做加密,墨子係做傳送負責key generation既光子。加密係用番aes. 傳統方法。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 12:31 AM 發表
話你白痴冇錯,墨子當然唔係做加密,墨子係做傳送負責key generation既光子。加密係用番aes. 傳統方法。
你嘅概念...即係好似話: 三峽水壩有咩咁叻 都係多水咁大把!!
背後嘅科技係無關嘅 中國嘅科技一係偷二係假 總之逢中必反就無錯

btw 睇完陳博士講量子雷達點利用量子糾纏去捉西毛飛機..
唔知牛牛磚家你有D咩反駁??
話佢吹大??
定係咩新震驚宇宙新發現又可以攞諾貝爾獎??
話佢白癡都係你叻D?

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 12:16 AM 發表

講者: 陳志宏博士 香港大學理學院講師、紐約大學博士,主修物理學
https://youtu.be/4zqEfO3R6CM ...
多謝哂你認同喎,呢段片入面講嗰篇文章正正就指出咗我之前講既量子雷達係增加signal to noise ratio!

睇黎你都起碼識用google喎!

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 01:58 AM 發表
多謝哂你認同喎,呢段片入面講嗰篇文章正正就指出咗我之前講既量子雷達係增加signal to noise ratio!
睇黎你都起碼識用google喎!
可能我聽廢話多 耳屎頂着聽唔到 唔該你講比我知佢邊一刻有講過「量子雷達係增加signal to noise ratio」
我只聽到佢解析嗰D: 就在你上面D文,不停「否定」嘅量子雷達係用"觀察"量子糾纏嘅原理咋喎!! 由09:38講到16:40
做咩佔咗訪問1/2內容嘅你唔敢再提.... 又聽到一D我聽唔到嘅嘢??
突然轉軚嘅??

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 12:16 AM 發表

https://youtu.be/4zqEfO3R6CM ...
師兄睇番你係盲撐大陸粉絲, 你竟然睇反中亂港網絡電台, 而片中只係解釋各國有研究量子力學, 奧地利係研究鼻祖伙拍大陸共同開發, 雖然話大陸已發射衛星,更有長距離量子糾纏分發.
但從成果並不如想像中咁, 更有造假之嫌
回正題總結一下關於量子力學仍未解決問題:
-需要產生大量光子束
-太空條件是否與地面相同
-糾纏距離關連(物理學家仍未有實質深入理論解釋)
雖然美加已經成功製造測試量子雷達,但仍然係處於試驗階段, 而且距離成功仍然好遠

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 02:43 AM 發表

可能我聽廢話多 耳屎頂着聽唔到 唔該你講比我知佢邊一刻有講過「量子雷達係增加signal to noise ratio」
我只聽到佢解析嗰D: 就在你上面D文,不停「否定」嘅量子雷達係用"觀察"量子糾纏嘅原理咋喎!! 由09:38講到16:40
做咩佔咗訪問1/2內容嘅你唔敢再提.... 又聽到一D我聽唔到嘅嘢??
突然轉軚嘅?? ...
一睇就知你係鍾意等人地食完飯,消化咗,再嘔番俾你食,仲要食到津津有味嘅人啦! 成篇嘢開頭一路係講緊解釋番篇英文報道, 你自己去返8:56嗰度個畫面睇下英文原文有冇signal to noise ratio啦!我就冇咁多時間去聽佢二手慢慢解釋直接睇原文好過啦。 起碼呢啲咁重要嘅訊息自己可以唔使聽人解釋就自己收到,點都好過會miss咗啦。人人都知睇學術報導,最好係睇原論文,如果唔係都係盡量睇番最接近源頭既報導,你居然咁鍾意等人睇完再解釋番你聽, 你就唔怕會有遺漏?

而你居然仲要攞廣東話解釋當英文原文,點樣有自學能力呀!

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 05:21 AM 發表

師兄睇番你係盲撐大陸粉絲, 你竟然睇反中亂港網絡電台, 而片中只係解釋各國有研究量子力學, 奧地利係研究鼻祖伙拍大陸共同開發, 雖然話大陸已發射衛星,更有長距離量子糾纏分發.
但從成果並不如想像中咁, 更有造假之嫌
回正題總結一下關於量子力學仍未解決問題:
-需要產生大量光子束
-太空條件是否與地面相同
-糾纏距離關連(物理學家仍未有實質深入理論解釋)
雖然美加已經成功製造測試 ...
師兄早啊~
盲撐不盲撐呢D係你個人感覺 沒有什麼值得討論。但在我而言 資料/知識係無政治立場。如果只係睇一D自己啱key嘅嘢 其他一概無視...嗰D就係偏頗哪

-墨子衛星嘅成果我暫時睇唔到有什麼「不如想像中」! 正如講者作說「睇唔到有更多嘅資料」...這類各國都列為機密嘅議題各國都唔會有詳盡資料公開,而且講者亦都不下數次稱讚中國係呢方面係「吧閉」& 中國係唯一一個國家可以確認到太空與地表這長距離量子糾纏是可維持的。沒有什麼「造假之嫌」可言。
-需要產生大量光子束 : 呢個答案已經在#72 AAAS嘅Science Magazine片中已經講咗墨子可以以「5.9million entangled/sec.」發射。如果在一個咁細嘅衛星可以以咁嘅速率發射到...在地面問題都應該唔會有問題吧!
-太空條件是否與地面相同, 片中亦有提到 不相同
-糾纏距離關連 - 呢個係科學上嘅未解之迷 但正如講者作說:量子糾纏背後嘅機制還未確認 但仍然可以利用。
-美加已經成功製造測試量子雷達~ 這個講者亦未有提到成功與否, 只是「估計」「如果」成功的話 實用上應該沒有問題.。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 06:34 AM 發表
一睇就知你係鍾意等人地食完飯,消化咗,再嘔番俾你食,仲要食到津津有味嘅人啦! 成篇嘢開頭一路係講緊解釋番篇英文報道, 你自己去返8:56嗰度個畫面睇下英文原文有冇signal to noise ratio啦!我就冇咁多時間去聽佢二手慢慢解釋直接睇原文好過啦。 起碼呢啲咁重要嘅訊息自己可以唔使聽人解釋就自己收到,點都好過會miss咗啦。人人都知睇學術報導,最好係睇原論文,如果唔係都係盡量睇番 ...
你咁搞笑嘅 之前你一直堅持observer effect去咗邊呀??

你唔係睇咗幾行字 就放棄一直堅持observer effect説法呀?? 仲有只係certain situations咋喎! 咁其他situation又有番observer effect呀?

仲有呢...呢篇只係4百幾字嘅報導... 唔好講到睇論文咁認真

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 07:54 AM 發表

你咁搞笑嘅 之前你一直堅持observer effect去咗邊呀??

你唔係睇咗幾行字 就放棄一直堅持observer effect説法呀?? 仲有只係certain situations咋喎! 咁其他situation又有番observer effect呀?

仲有呢...呢篇只係4百幾字嘅報導... 唔好講到睇論文咁認真 ...
我唔提你就當我放棄?根本量子雷達就唔係觀察糾纏量去探測目 標。observer effect always stands.
我指出signal to noise ratio就係你之前一路話冇嗰樣嘢,我就用返你嗰篇文黎打番你個嘴。你鍾意食人地消化完既消息,之後又扮專家既人當然在我指出之前唔會留意到,因為你天性係奴性,啱聽既時間人地俾什麼你都照吞落 肚。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]