• 瀏覽: 38,706
  • 回覆: 727
  • 追帖: 2
+17
引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2018-10-14 05:07 PM 發表
支持填海既人,科水啦!
放心有5%實科水

你亞爺講到咁撚照顧香港,不如索性成個河套劃左俾香港管轄,咁我就話之你日日放150件低端人口要香港硬食,到時大把地發展,又可以進一步與大陸接軌,又可以慳返填海造地成本,簡直一舉數得,你敢唔敢咁做先?

全港公務員自動唔出糧先

樓價當年大跌係因為亞洲金融風暴
97 跌咗 7 成
98 升咗 1 倍
之後樓市做咗個底
03 年之後可以噴
08 年回咗大約 3 成
之後一直升到宜家
我就唔覺得樓價會大跌
引用:
原帖由 Assange 於 2018-10-14 05:18 PM 發表

供應大增
地價下跌95%以上
老董狂推8萬5
政府有1500億財赤
識上網自己睇下當時盤數

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-14 05:23 PM 發表
4 - 5 厘應該有掛
不過如果可以分享賣地成果就更正

發放特別息,分享成果,正

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-14 05:23 PM 發表
4 - 5 厘應該有掛
不過如果可以分享賣地成果就更正
好過買股票

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-14 05:27 PM 發表
好過買股票
我怕發債那天要抽籤咋。。

如果有5厘息。。

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2018-10-14 04:29 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181014/photo/bkn-20181014140827357-1014_00822_001_01b.jpg?20181014145206

財政司司長陳茂波今(14日)出席香港單車節頒獎禮時,被問到外界憂慮「明日大嶼」計劃造價過高,會否耗盡香港財政儲備。陳指香港現時財政狀況穩健,強調計劃長遠,又指過去10年香港土地供應緊絀,現時 ...
賣港既九官!

附件

CRdpWL.png(533.91 KB)

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2018-10-14 04:29 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181014/photo/bkn-20181014140827357-1014_00822_001_01b.jpg?20181014145206

財政司司長陳茂波今(14日)出席香港單車節頒獎禮時,被問到外界憂慮「明日大嶼」計劃造價過高,會否耗盡香港財政儲備。陳指香港現時財政狀況穩健,強調計劃長遠,又指過去10年香港土地供應緊絀,現時 ...
熱力支持

引用:
原帖由 GoldenOcean 於 2018-10-14 05:33 PM 發表
陳茂波真係on9得來又唔傻得晒!
除非老屈香港人mpf一定要買!否則揾鬼買債券咩?!
無錢,唔係爛尾就要屈錢!
所以加稅!即係叫香港人唔好努力!營商環境更差!
最終攪死香港經濟!
好!香港人唔買,中央買,更加重稅率,跟住爛尾,香港破產!
柒柒柒婆林鄭絕對係賣港賊! ...
香港再起大白象比中共,黎緊蝕$,保養,維修全部香港人埋單!中共cap盡香港水関人L事

引用:
原帖由 dicky201314 於 2018-10-14 05:31 PM 發表

如果有5厘息。。
多數都係一人一手,有剩再抽

引用:

買個d人都白痴

引用:
原帖由 dicky201314 於 2018-10-14 05:31 PM 發表

如果有5厘息。。
香港政府咁有錢,發行債券評級應該3個A,到時槓桿買債券

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]