• 瀏覽: 6,809
  • 回覆: 137
+10
引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-17 04:07 AM 發表

換咩實物呀? 企業倒閉有D咩嘢? 殘舊機器? 你話美國大量補貼? 大陸先係表表姐呀
紐時:美歐日正針對中國補貼政策草擬更加嚴苛的法令
http://blog.moneydj.com/news/2018/08/13/%E7%B4%90%E6%99%82%EF%BC%9A%E7%BE%8E%E6%AD%90%E6%97%A5%E6%AD%A3%E9%87%9D%E5%B0%8D%E4%B8%A ...
中國買用錢換到嘅軍事裝備如果係殘舊,美國都唔會感到佢响東南亞受到威脅啦。所以我就唔响度再同你拗喇。另外,我係講美國補助,係講美國為救美國金融泡沫爆破而大量補貼金融企業但換取零回報呀!只係十年前嘅事,你冇理由唔知。
唔好講第二樣,唔好帶離主題!

真理越辯越明,樓主的無知歪理又一次被打面。

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-16 05:24 PM 發表

你講嘅理論上係, 但內裡都有好多唔係咁, 政府賣地給市民推高樓價, 越賣越多吸納市民積蓄, 另方面大攪軍備養軍人, 維穩費奇高, 呢D錢都係市民血汗, 連老兵都不能安老 ...
仲好講?市民血汗錢同你荷包D錢,咪係俾老美印銀紙呃走晒囉,如果無左美國,世人(包括你)應比現在富有一倍,
你自己養緊鬼仔(老美)都唔知,仲響度認賊作父?

引用:
原帖由 33ed 於 2018-10-17 12:32 PM 發表

仲好講?市民血汗錢同你荷包D錢,咪係俾老美印銀紙呃走晒囉,如果無左美國,世人(包括你)應比現在富有一倍,
你自己養緊鬼仔(老美)都唔知,仲響度認賊作父? ...
你係度講緊咩呀?大陸印銀紙比美國多好多啦

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 02:24 PM 發表

曾參殺人事件

混淆視聽

引用:
原帖由 Only_G 於 2018-10-17 11:30 AM 發表
真理越辯越明,樓主的無知歪理又一次被打面。

白話解析中國200萬億債務 還債的鍋居民真的扛不起!

http://finance.sina.com.cn/money ... cqccip7385215.shtml

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2018-10-14 16:33 發表

企業債爆煲唔通搵政府埋單呀? 事實上軍方大舉落單做軍船做飛機先係支持經濟既方法。
好似二戰日本,國家淪為戰爭機器,全民為兵工廠勞工?

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 2018-10-17 03:27 PM 發表

好似二戰日本,國家淪為戰爭機器,全民為兵工廠勞工?
做軍工廠生產子彈射向美國侵略者同做製衣廠生產底褲賣俾美國人,工人照出糧啫,有乜分別?

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 02:24 PM 發表

唔識經濟咪亂吹,而家班友比較M2,好似中國多,比埋M3丫,一定美國多,美國M3定義係準貨幣,包括國庫券。

引用:
原帖由 CNlocust 於 2018-10-17 03:24 PM 發表

http://finance.sina.com.cn/money ... cqccip7385215.shtml
地方政府將稅收七成上交中央,借貸做基建,本質上係壓榨政府施政效率,中史政府不會睇住你死,會返還稅款,而且從中分配到最需要地方,社會主義優越性不是吹的。

在我國,如民生工程、教育、支農等費用都要地方政府支出,在財政分稅制改革后,大部分歸于中央財政,地方政府收入非常有限。事實上,地方政府用30%財政預算承擔70%的地方事務。中央也知道這個狀況,因此08年之后同意地方政府自己打“白條”借錢度日。這些地方債,就是這樣的白條。

另一方面,08年金融危機后,中央政府推出了4萬億的刺激方案,鼓勵地方政府上報投資項目,尤其是“鐵公基”(即鐵路、公路、基礎設施項目)。中央出資一部分,地方政府自行負債一部分,這也是大量的地方債、城投債的緣由。

就好比1個小伙子,每個月收入100塊錢,但是70塊上交給家裡了,自己只留下30塊錢。平時吃飯需要50塊錢,換手機買電腦每個月需要20塊。這中間的差額40塊錢,怎么辦呢?就只好打白條借錢了。

你講糜腳吧?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2018-10-17 03:43 PM 發表

唔識經濟咪亂吹,而家班友比較M2,好似中國多,比埋M3丫,一定美國多,美國M3定義係準貨幣,包括國庫券。
你講得啱,唔識經濟咪亂吹

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-10-17 04:46 PM 發表

你講得啱,唔識經濟咪亂吹
哦,你承認自己亂吹,知錯好改勒。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2018-10-17 05:08 PM 發表

哦,你承認自己亂吹,知錯好改勒。
哦,你承認自己亂吹,知錯能改係好事。

引用:
原帖由 CNlocust 於 2018-10-17 03:24 PM 發表

http://finance.sina.com.cn/money/bond/research/2018-06-07/doc-ihcqccip7385215.shtml
你的職業就是抹黑中國,可惜你眼高手低,因住沒久糧出。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]