• 瀏覽: 19,564
  • 回覆: 240
  • 追帖: 2
+2

超強颱風山竹襲港近一個月,海岸船隻殘骸未清,離島民居未復修,滿城斷木枯枝,政府仍未交出清理時間表。有通道被倒塌巨樹「封路」,街坊整月要彎腰穿過或繞路而行,多區危樹斷枝搖搖欲墜,猶如「計時炸彈」,隨時壓毀公共設施,不少人卻冒險在塌樹下活動。有樹木專家估計,要全面處理樹木問題至少半年,立法會議員更狠批,清樹進度不透明,甚至政府應考慮總動員清理。

「捐又捐唔到過去,條路成個月都用唔到!」觀塘瑞寧街通往瑞和街街市的斜路樓梯,山竹吹襲後被倒塌大樹橫臥封路至今,居民梁先生無奈指,風後路燈也折斷,影響晚上視野,塌樹壓住樓梯,居民要彎腰穿過,或步行多十分鐘繞路往街市。記者與康樂事務學會(亞太區)會長張兆榮巡視,他估計該棵逾三十年的印度橡樹要鋸成小截才可運走。他直指該處為主要通道,但該樹未見有日常修剪,加上懷疑外判商未肯定樹木責任誰屬,故清理無期。

黃大仙區塌樹處處,蒲崗村道路旁一棵菩提樹倒下壓在欄杆,樹幹直插向鄰近單車徑。張指巨樹重逾十噸,恐欄杆難以承托,隨時壓毀公園設施,危及途人。他指踏入秋冬,樹木倒塌風險增加,「樹木喺呢段時間會收水,會有重量變化,樹枝變乾後更易折斷。」惟巨樹長在路政署範圍,塌樹樹幹延至康文署範圍,疑部門間卸責令清理耗時。

張以目前進度估計,全港塌樹動輒需半年時間清理。大埔亦為重災區,部分路旁有枯萎倒塌的樹幹伸出路面,其中太和邨內有不少塌樹未清理,商場外有樹上折枝「吊吊揈」,但街坊卻在危樹下活動如常,塌樹下有長者坐着乘涼,邨內學校門外大樹斷枝搖搖欲墜,對下是學生必經之路。

港島徑近置富花園路段塌樹橫跨行山徑,遊人一步一驚心,居民胡先生不滿至今仍未有人處理,「啲樹有即時危險」。元朗攸潭美村外巴士站,折斷樹枝更呈枯萎狀,居民憤指投訴多次亦無人處理。

立法會議員柯創盛批評,風災後一個月,政府仍無明確清理時間表是非常不合理。他關注塌樹影響市民出入,擔心囤積樹木成病菌溫床。他直斥各部門各自為政,樹木辦統籌失當,建議政府應盡快公開高透明度的清理時間表,並加強通報機制,甚至全政府總動員清樹。

負責管轄樹木辦的發展局回應,截至十月二日,共收到逾五萬宗塌樹報告,食環署聯同其他部門及義工,合共清理二百四十車次的樹木斷枝,但暫時未能預計完成清理所需的時間。到目前為止,在社區設施和公共屋邨內的所有樹木,及約九成路旁樹木已完成檢查,餘下檢查工作會於近期完成。

圖/文:專案組

靠政府?睇黎都係要靠市民自發自己搞掂佢好過! 個風走左咁耐都未OK!

新聞來源連結:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181014/00174_001.html

香港政府做嘢真係令人感到沮喪 同中國大陸畀真係爭好遠

政府唔得閒呀,搞緊填海

唔鋸得㗎,陳淑莊議員會走出嚟話要保護樹木,由得佢佢會慢慢回復過來,你哋忍吓喇!!!

引用:
原帖由 Aasia 於 2018-10-14 09:21 AM 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181014/photo/1014-00174-001b1.jpg

超強颱風山竹襲港近一個月,海岸船隻殘骸未清,離島民居未復修,滿城斷木枯枝,政府仍未交出清理時間表。有通道被倒塌巨樹「封路」,街坊整月要彎腰穿過或繞路而行,多區危樹斷枝搖搖欲墜,猶如「計時炸彈」,隨時壓毀公共設施,不少人卻冒險在塌樹下活動。有樹 ...
在吵鬧的人有無執過一根樹枝,一塊樹葉?

引用:
原帖由 Aasia 於 2018-10-14 09:21 AM 發表

超強颱風山竹襲港近一個月,海岸船隻殘骸未清,離島民居未復修,滿城斷木枯枝,政府仍未交出清理時間表。有通道被倒塌巨樹「封路」,街坊整月要彎腰穿過或繞路而行,多區危樹斷枝搖搖欲墜,猶如「計時炸彈」,隨時壓毀公共設施,不少人卻冒險在塌樹下活動。有樹 ...
工模…………行多步……都唔願…………永久……懶……射精…………

引用:
原帖由 新聞小子 於 2018-10-14 09:47 AM 發表
香港政府做嘢真係令人感到沮喪 同中國大陸畀真係爭好遠
大陸可動員解放軍出手救援,香港只可以動員肺精毒很汪汪出口救援,效果顯然而見。

引用:
原帖由 AngryKK 於 2018-10-14 09:56 AM 發表
唔鋸得㗎,陳淑莊議員會走出嚟話要保護樹木,由得佢佢會慢慢回復過來,你哋忍吓喇!!!
古樹......等到春天!

引用:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181014/photo/1014-00174-001b1.jpg

下,其實點解班議員唔,區議員唔總動員出嚟做,我覺得呢啲野唔洗互相推卸責任,社區大家有份,政府已經係好多地方清理咗,未清理既,大家出一分力,尤其係政黨,唔係一尾批評而乜都唔做,好似唔關佢哋事咁。我自己日日跑山,風災過後都有一齊幫手清理行山徑,大家有權利享用,亦有義務幫手。

之前啲人話停工可以幫手清理架喎,嗰啲人去哂邊有冇清過一支樹枝?

d錢倒落大嶼山都唔幫呀

引用:
原帖由 AngryKK 於 2018-10-14 09:56 AM 發表
十年八載應該會自己降解

引用:
原帖由 galaxychen 於 2018-10-14 10:21 AM 發表

下,其實點解班議員唔,區議員唔總動員出嚟做,我覺得呢啲野唔洗互相推卸責任,社區大家有份,政府已經係好多地方清理咗,未清理既,大家出一分力,尤其係政黨,唔係一尾批評而乜都唔做,好似唔關佢哋事咁。我自己日日跑山,風災過後都有一齊幫手清理行山徑,大家有權利享用,亦有義務幫手。 ...
你真唔知定假唔知? 冇得籌款既泛民唔會做, 冇得領功既建制唔會做, 一早就話應該取消立法會

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]