• 瀏覽: 3,522
  • 回覆: 58
+10
不說不知道,一說嚇一跳。就在全民展開土地大辯論、港府擺出「寸土必爭」之架勢的同時,香港有大量廢棄的校舍被投閒置散,高官一...

全港廢棄的校舍逾一百八十間,大部分被棄置約二十年,部分村校荒廢時間更長達三十多年,簡直是暴殄天物。歲月不饒人,那些被廢棄的舊校舍早已是雜草叢生,淪為蛇蟲鼠蟻的樂園,加上風雨

港府大事不會做,小事不願做,審批廢校短租尚且龜速,其他發展計劃就更不用說了,房屋問回歸二十一年,港府幾乎一事無成,說到底就是官僚胡混度日惹的禍,足證港府不是「好打得」,而是「好拖得」,「好懶得」,「好混得」!

香港山水集團政府公務員系地產商包養的汪官
月薪三十萬唔會錯唔負責會上天堂

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20181008/mobile/bkn-20181008000357644-1008_00832_001.html

廢校可以用來當街道辦事處嗎?

廢校業權係邊個?

引用:
原帖由 maxixidada 於 2018-10-13 08:11 PM 發表
不說不知道,一說嚇一跳。就在全民展開土地大辯論、港府擺出「寸土必爭」之架勢的同時,香港有大量廢棄的校舍被投閒置散,高官一...

全港廢棄的校舍逾一百八十間,大部分被棄置約二十年,部分村校荒廢時間更長達三十多年,簡直是暴殄天物。歲月不饒人,那些被廢棄的舊校舍早已是雜草叢生,淪為蛇蟲鼠蟻的樂園,加上風雨

港府大事不會做,小事不願做,審批廢校短租尚且龜速,其他發展計劃就更不用說了,房屋問回歸二十一 ...
好多學校要擴建但又唔俾人地用,差

引用:
原帖由 三級警司 於 2018-10-13 10:09 PM 發表
廢校可以用來當街道辦事處嗎?
點解唔比解放軍做軍醫院
老軍醫發揮餘熱

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2018-10-13 10:31 PM 發表
廢校業權係邊個?
因為香港男人女人做愛唔生仔

呢D又無無政府打手推的題目

引用:
原帖由 maxixidada 於 2018-10-13 08:11 PM 發表

港府大事不會做,小事不願做,審批廢校短租尚且龜速,其他發展計劃就更不用說了,房屋問回歸二十一 ...
呢啲野隨時係某些人嘅集體回憶,你估咁易收黎發展?
改土地用途過到城虧先算啦

引用:
原帖由 afternoon 於 2018-10-14 01:10 PM 發表

呢啲野隨時係某些人嘅集體回憶,你估咁易收黎發展?
改土地用途過到城虧先算啦
大食懶政府又轉移視線

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-14 01:18 PM 發表

大食懶政府又轉移視線
咁多無謂反對聲音,再有志氣都會氣餒啦,不如班反對派自己傾好先出意見比政府啦

引用:
原帖由 afternoon 於 2018-10-14 01:37 PM 發表

咁多無謂反對聲音,再有志氣都會氣餒啦,不如班反對派自己傾好先出意見比政府啦
議員多年來不停問規劃署美孚塊攻府官地哂太陽做臨停車場咁耐, 幾時發展, 政府拖十年都未回答, 你信政府真心為民?

引用:

正確⋯⋯⋯回歸二十一年⋯⋯⋯⋯今屆特區政府貪婪佣官一事無成⋯⋯⋯只顧一已私胡混度日⋯⋯⋯好拖得⋯⋯⋯好懶得⋯⋯⋯好混得⋯⋯⋯好貪得⋯⋯⋯

碎料啦,還有:
地產商囤積農地過百萬尺
鄉黑霸佔的棕地隨處都是,貨櫃車場,垃圾回收場,劏車場等等
香港根本大把地
777恐防樓價大跌,慢慢來, 要照顧各方面利益

引用:
原帖由 desperado11 於 2018-10-14 01:48 PM 發表
碎料啦,還有:
地產商囤積農地過百萬尺
鄉黑霸佔的棕地隨處都是,貨櫃車場,垃圾回收場,劏車場等等
香港根本大把地
777恐防樓價大跌,慢慢來, 要照顧各方面利益 ...
公務員治港自己和公務員利益行先, 香港無運行!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-14 01:40 PM 發表

議員多年來不停問規劃署美孚塊攻府官地哂太陽做臨停車場咁耐, 幾時發展, 政府拖十年都未回答, 你信政府真心為民?
你肯定旁邊私樓無人反對阻住景觀?無平封樓問題?馬料水隔個海都被人嘈啦

但就算用晒呢啲空置地呀,都未能夠解決全部住屋需要架喎,填海始終係要擺上枱做的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]