• 瀏覽: 26,191
  • 回覆: 419
  • 追帖: 1
+3
香港土地並不少,郊野公園面積相當多。而且原居民的村屋是低密度。佔地廣,可用樓面面積少,應該考慮原居民丁權截龍及合併發展加大發展樓面面積以釋放鄉郊土地。
在新界北還有大量空置土地,河套區,后海灣。還有棕地,高爾夫球場,特首別墅,赤柱,南灣,半山區,貨櫃碼頭,貨櫃場,大嶼山發展,大量用不完的土地。
香港的海洋生物已經受到多次填海影響,數目大減,還要填海,縮小它們的生活範圍,這是無道義的方法,
鄉郊土地,郊野公園邊陲,棕地唔用,和海洋生物爭位。實在說不過去。
還可以用限制非中國藉人口增長的方法。限制非中國人居住權的方法去減少人口增長。
未來三四十年,因老齡化香港人口將會大減,空置單位將會倍升,根本用不著填海造地。
所以,我不贊成東北大嶼山填海計劃。

用人口圖推算,填海區樓宇完成在2032後,這張圖的39歲年齡層人口若110萬,新增家庭需要新居住房屋係計算新組成家庭,適婚若40萬,結婚率當有80%
只有16萬戶房屋要求。
填海區的樓宇全供給這一批人也過剩,還有市區,新界等新建房屋。
所以這個填海是非必須的。

未出填海方案又吾見你出聲?你講個D有邊次吾係有班7頭死出泥不遷不拆架?政府做乜都有班人反反反,3年後同一班人就嘈林太乜都吾做,班KT已經齊晒當年文革手影,批地主,反校長已出,睇下幾時文革式批鬥正式出場啦

引用:
原帖由 banmak 於 2018-10-13 09:35 AM 發表
未出填海方案又吾見你出聲?你講個D有邊次吾係有班7頭死出泥不遷不拆架?政府做乜都有班人反反反,3年後同一班人就嘈林太乜都吾做,班KT已經齊晒當年文革手影,批地主,反校長已出,睇下幾時文革式批鬥正式出場啦 ...
魚群同海洋生物要求我反映反對填海。
我為大自然爭取。

香港以後要發展成千萬人口超級都市
還有有必要填海造陸的 

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2018-10-13 09:43 AM 發表
填海造地係關於未來!
只係分析而已
問題1.其實未來好多工種都淘大  會唔會淨係靠飲食 嘅工種呢? 機械人嚟洗碗  機械人傳菜  機械人炒菜  八達通收費
無人商店  機械人製衣 仲有好多唔需要人手

未來需唔需要咁多人呢?
會唔會十個人爭一個飯碗呢?
現在好多人唔退休 後生嗰班 好難 ...
人口老化,跟著有大量去世,咪有大量空置單位。最多未來有二百幾萬人去世,邊有咁多人填補呢啲人口損失。
填海根本多餘。

有自置物業自住或出租、有公屋住、應該不可有反對空間。

引用:
原帖由 洋奴末日 於 2018-10-13 09:42 AM 發表
香港以後要發展成千萬人口超級都市
還有有必要填海造陸的 
香港有7百萬人。未來三四十年有超過二百萬人去世。
要發展一千萬人即係有五百萬人口增長,大量移民?

引用:
原帖由 波士早晨 於 2018-10-13 09:50 AM 發表
有自置物業自住或出租、有公屋住、應該不可有反對空間。
海洋生物話無地住啦,叫香港唔好填海。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-10-13 09:52 AM 發表

海洋生物話無地住啦,叫香港唔好填海。
海洋生物是海生活,不是在陸地,填海造地是給人生活的地方。

引用:
原帖由 波士早晨 於 2018-10-13 09:55 AM 發表

海洋生物是海生活,不是在陸地,填海造地是給人生活的地方。
咁點解要同魚爭地方住。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-10-13 09:38 AM 發表

魚群同海洋生物要求我反映反對填海。
我為大自然爭取。
同魚講嘢?

行過街市,有無聽到啲魚屌鳩你?
老闆話佢就嚟死嘞,你快啲買佢翻去放生啦!

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2018-10-13 09:57 AM 發表

同魚講嘢?

行過街市,有無聽到啲魚屌鳩你?
唔使講,睇佢地咁可憐就知,填海工程實整死好多海洋生物,珊瑚,魚,海豚。海洋個班就會D7你呢贊成填海嘅人類。
街市個啲唔好彩,唔能夠向我反映。我食咗佢幫佢回歸大自然算啦。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-10-13 10:00 AM 發表

唔使講,睇佢地咁可憐就知,填海工程實整死好多海洋生物,珊瑚,魚,海豚。海洋個班就會D7你呢贊成填海嘅人類。
街市個啲唔好彩,唔能夠向我反映。我食咗佢幫佢回歸大自然算啦。 ...
你係殺魚兇手,你明明可以放生!

乜都反對係香港特色

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]