• 瀏覽: 8,511
  • 回覆: 175
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 raykinga 於 2018-10-13 07:59 PM 發表
1,000公頃 農地 唔收回, 昆9人冇地.
港豬
收農地嘛又有人用誓死保衛家園、遷拆、喊苦喊弗來阻撓。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2018-10-13 08:43 PM 發表

收農地嘛又有人用誓死保衛家園、遷拆、喊苦喊弗來阻撓。
講到尾咪又係錢作怪,比得夠多,佢地咪肯搬囉。又係政府去做水魚埋單!

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2018-10-13 08:47 PM 發表

講到尾咪又係錢作怪,比得夠多,佢地咪肯搬囉。又係政府去做水魚埋單!
認同!不遷不拆,誓死保衛家園根本係用來托高賠償嘅藉口。當年菜園村有部份人原先接受政府賠償方案,後來村長問哋想要糖定朱古力,根住班友全部反口,最後政府要出更高價先收回。

引用:
原帖由 TGator 於 2018-10-13 07:12 AM 發表
港府除提出碎片式重建舊區外,更漠視現有可供發展的土地資源。有立法會議員指,現時棕地、農地及空置校舍等,累計可提供至少二千...

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181013/photo/bkn-20181013000521429-1013_00822_001_01b.jpg?20181013000829

777點解有地唔用
...
特首咪喺答問大會度講咗答案囉,你係冇留意定為反而反,扮聽唔到?

唔係點用5000億呀

又唔講官鄉勾結?

棕地農地?好多都係環保團體金主既物業,你要用佢塊地的話首先一係俾塊靚地佢換,再唔係就幫佢發展好周邊環境,避免因為要做垃圾功夫吃力不討好,所以你想政府咁輕易用呢D地?麻煩叫呢班人肯賺少D或者肯承擔埋配套發展先啦!

你班狠樣成日吊高嚟賣,而家失望絕望,啲錢掟落鹹水海都唔益你班PK 哈哈……!!!

引用:
原帖由 TGator 於 2018-10-13 07:12 AM 發表
港府除提出碎片式重建舊區外,更漠視現有可供發展的土地資源。有立法會議員指,現時棕地、農地及空置校舍等,累計可提供至少二千...

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181013/photo/bkn-20181013000521429-1013_00822_001_01b.jpg?20181013000829

777點解有地唔用
...
最大問題係 香港政府 實在太多錢了, 呢十年 所謂大白象工程 4千億 已完工, d錢未來多到冇地方洗!

填海5千億, 實際上每年洗500億, d美債收息都洗唔哂添!

基建係最好地方用!

農地棕地要送錢俾鄉紳到時個個丁都發達揸拉利買遊艇又會話利益輸送!平人地唔賣貴又無可能買咁點起樓?成日話大陸強收地咁香港強收又得唔得?

未雨綢繆,預留多D地作將來發展,真係好!

幾時有講唔用呢?真係屈得就屈。

引用:
原帖由 tailing 於 2018-10-13 04:48 PM 發表

咁即係收地使唔使錢先?
D 人講到好似唔使錢咁嘅!
畀錢梗係要,仲要賠天價比班村民/發展商,咁倒不如填海啦

填海工程正好是掏巨大金額的藉口
銭去向正是神秘之處

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]