• 瀏覽: 58,188
  • 回覆: 323
  • 追帖: 4
+4
我們中國又輸了,可憐的美國人

肉體最誠實, HK D仇國能, 也常常淘大陸貨

美國買手為了keep價。慢慢張啲單去一啲山塞廠,品質當然比之前差很多 但因生產鏈問題根本去不了其他國家。 所以而家。啲差廠多了美國單。而大廠為了保持產量所以就接多了很多南美非洲單。而家變成 好野去了南美 差野去美國 

引用:
原帖由 解碼 於 2018-10-12 05:17 PM 發表
打到自己咁傷,好玩嗎?

https://img.chinatimes.com/newsphoto/2018-10-12/360/20181012003354.jpg

中國大陸海關總署今日公布官方進出口數據顯示,美國今年以來對中國實施連串加徵關稅措施,但並未減少美國進口中國貨物持續擴大的趨勢。自8月中國對美貿易順差飆高之後,9月中國對美國順差持續飆升至341億美元,再創今年以來新高。此一川普始料 ...
証明中國貨對美國人的需求是缺乏彈性

條朴街話咗,
尾角人朴街先。

引用:
原帖由 shintom 於 2018-10-12 07:42 PM 發表
要睇多幾個月 而家仲係係買陸貨既好時間
下年可能再加關稅 應該要買定下年既貨
特朗普話可以再加,睇來要買定幾年

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-10-12 07:56 PM 發表

証明中國貨對美國人的需求是缺乏彈性
因為中國貨好用

浸浸話習大大係佢好朋友,原來係真嘅

引用:
原帖由 leehoq 於 2018-10-12 05:44 PM 發表
入口增,可能係商人趁未加關稅(部份產品)前趕入口亦說不定.
要睇呢d數據一定要整年去計才有意義.
但當然亦唔係相信傻質能用呢招可以打擊中國貨進口.
因為即使加了關稅,很多中國產品都沒法即時取得替代的. ...
一般大媽點會識。好似見到盈喜就以為一定係好野。

引用:
原帖由 clipperwood 於 2018-10-12 05:44 PM 發表
旺財睇到呢啲數據又要吐血了

點解中國仲要跌市..唔係win 咩?

引用:
原帖由 refugee 於 2018-10-12 06:18 PM 發表
美國民眾梗係趁而家入多啲中國貨,點鬼知個村普幾時又再提高關稅架

要知道全球人類都因為中國輸出價廉物美既貨品而大大改善生活
又喺喎!

囤定貨,
唔怕佢又發花癲
又加關稅又禁入口!

最後,
咪又係打劫美國民眾個荷包

引用:
原帖由 解碼 於 2018-10-12 05:17 PM 發表
打到自己咁傷,好玩嗎?

https://img.chinatimes.com/newsphoto/2018-10-12/360/20181012003354.jpg

中國大陸海關總署今日公布官方進出口數據顯示,美國今年以來對中國實施連串加徵關稅措施,但並未減少美國進口中國貨物持續擴大的趨勢。自8月中國對美貿易順差飆高之後,9月中國對美國順差持續飆升至341億美元,再創今年以來新高。此一川普始料 ...
相信係入定貨,頂左今年先

支持美國再大幅加徵關稅,以便增加中國進口。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]