• 瀏覽: 58,192
  • 回覆: 323
  • 追帖: 4
+4
引用:
原帖由 leehoq 於 2018-10-12 05:44 PM 發表
入口增,可能係商人趁未加關稅(部份產品)前趕入口亦說不定.
要睇呢d數據一定要整年去計才有意義.
但當然亦唔係相信傻質能用呢招可以打擊中國貨進口.
因為即使加了關稅,很多中國產品都沒法即時取得替代的. ...
連續三個月都用同樣理由, 行得滯又唔合理, 諗下新橋啦

引用:
原帖由 leehoq 於 2018-10-12 05:44 PM 發表
因為即使加了關稅,很多中國產品都沒法即時取得替代的. ...
但中國無呢個情況,我諗已經夠反映到效果

世界工廠之名唔係白得,就算真係要搬番啲廠返美國,都有個過渡期。
況且,如果計埋稅都仲平過喺美國本土生產,又點會搬番去吖!只會搬去成本更平之地方。

引用:
原帖由 refugee 於 2018-10-12 06:29 PM 發表

所以西人瘋搶陶華碧
仲有枇杷膏呢

引用:
正解

引用:
原帖由 refugee 於 2018-10-12 06:18 PM 發表
美國民眾梗係趁而家入多啲中國貨,點鬼知個村普幾時又再提高關稅架

要知道全球人類都因為中國輸出價廉物美既貨品而大大改善生活
上等人就系唔L飲東江水 evion perier here i come

直接宣布唔準買中國貨,買親就打把

之前已經同條糜九CB仔講L咗關稅係無L用,除非D大陸產品可以搵得到其它國家生產嘅,同價位同質量同數量替代品。再加埋人民幣貶值,10%關稅呢招無用,全部加到25%咩糜國人民頂唔頂得順先

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-10-12 06:29 PM 發表

連續三個月都用同樣理由, 行得滯又唔合理, 諗下新橋啦
上等人唔用中國貨, 得左

引用:
原帖由 whitepig88 於 2018-10-12 06:45 PM 發表
之前已經同條糜九CB仔講L咗關稅係無L用,除非D大陸產品可以搵得到其它國家生產嘅,同價位同質量同數量替代品。再加埋人民幣貶值,10%關稅呢招無用,全部加到25%咩糜國人民頂唔頂得順先 ...
同歪理無限 loop講乜都無用喎!佢諗到嘅,自己loop多幾次就變真理,跟手對住版友都係不停 loop

引用:
原帖由 siutatbo 於 2018-10-12 06:57 PM 發表

同歪理無限 loop講乜都無用喎!佢諗到嘅,自己loop多幾次就變真理,跟手對住版友都係不停 loop
佢潛L咗水啦

引用:
原帖由 whitepig88 於 2018-10-12 07:02 PM 發表

佢潛L咗水啦
去咗智障峰嘅帖,同版友 loop緊佢對君子睇法嘅歪理嘛!

引用:
原帖由 whitepig88 於 2018-10-12 06:45 PM 發表
之前已經同條糜九CB仔講L咗關稅係無L用,除非D大陸產品可以搵得到其它國家生產嘅,同價位同質量同數量替代品。再加埋人民幣貶值,10%關稅呢招無用,全部加到25%咩糜國人民頂唔頂得順先 ...
關稅既影響力通常都唔會即時見效. 況且, 要搵代替品亦唔係一時三刻搵到, 傻浸以為短期內見效係佢太傻. 其他國家夠唔夠膽係呢個時候執中國二攤 (指尐產品), 都要考慮美國遲下會唔會又玩嘢.

傻浸其實都係陰濕, 搞呢鑊嘢出黎, 連任唔到既話, 下一位上任既美國飯桶要收拾佢殘局, 都幾惡搞.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]