• 瀏覽: 58,200
  • 回覆: 323
  • 追帖: 4
+4
引用:
原帖由 解碼 於 2018-10-12 05:17 PM 發表
打到自己咁傷,好玩嗎?

中國大陸海關總署今日公布官方進出口數據顯示,美國今年以來對中國實施連串加徵關稅措施,但並未減少美國進口中國貨物持續擴大的趨勢。自8月中國對美貿易順差飆高之後,9月中國對美國順差持續飆升至341億美元,再創今年以來新高。此一川普始料 ...
What the media fails to explain is the tariffs are not yet in effect.This is the last peak for China trade surplus before dying down. Easy to figure out that US retailers are trying to beat the tariffs increased. Let’s see once the tariffs kick in.

Sad

上帝要你滅亡,必先令你瘋狂

就睇下支那頂到幾耐
有邊次唔係支那認但威
邊夠美帝打

香港的ssd額外印花稅,對樓市有作用嗎?香港的餐廳加價加咗咁多。你唔食飯?

引用:
原帖由 解碼 於 2018-10-12 05:17 PM 發表
打到自己咁傷,好玩嗎?

中國大陸海關總署今日公布官方進出口數據顯示,美國今年以來對中國實施連串加徵關稅措施,但並未減少美國進口中國貨物持續擴大的趨勢。自8月中國對美貿易順差飆高之後,9月中國對美國順差持續飆升至341億美元,再創今年以來新高。此一川普始料 ...
貿逆順差增加唔代表係入口多左中國貨, 亦有可能係中國入少左美國貨.
中國雖然加左美國貨的關稅, 但實際上好多國企是行政指導下改入其它國家貨品來替代. 即使價格比美國貨加稅後還貴.

引用:
原帖由 whitepig88 於 2018-10-12 06:45 PM 發表
之前已經同條糜九CB仔講L咗關稅係無L用,除非D大陸產品可以搵得到其它國家生產嘅,同價位同質量同數量替代品。再加埋人民幣貶值,10%關稅呢招無用,全部加到25%咩糜國人民頂唔頂得順先 ...
CB仔 ?
之前有條PK : CBXXXX(2) 之類
大陸大肚蝗蟲守護神
自稱什麼石屎燴雞絲
強項無賴八式

一拍兩散,實施禁運啦笨
睇下邊個慘.

引用:
原帖由 tko_investor 於 2018-10-12 11:03 PM 發表

貿逆順差增加唔代表係入口多左中國貨, 亦有可能係中國入少左美國貨.
中國雖然加左美國貨的關稅, 但實際上好多國企是行政指導下改入其它國家貨品來替代. 即使價格比美國貨加稅後還貴. ...
有進口數據,自己看新聞。

引用:
打到自己咁傷,好玩嗎?

https://img.chinatimes.com/newsphoto/2018-10-12/360/20181012003354.jpg

頂,即係家稅加得唔夠囉。又大把藉口大加關稅了。

引用:
原帖由 benho118 於 2018-10-12 09:30 PM 發表

向東亞國家買??…買乜??…買條毛呀??
你呢啲人就只係識條毛。
簡單貿易道理都唔明。唉。。

引用:
原帖由 leehoq 於 2018-10-12 05:44 PM 發表
入口增,可能係商人趁未加關稅(部份產品)前趕入口亦說不定.
要睇呢d數據一定要整年去計才有意義.
但當然亦唔係相信傻質能用呢招可以打擊中國貨進口.
因為即使加了關稅,很多中國產品都沒法即時取得替代的. ...
正是。怕汽油加價入定油先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]