• 瀏覽: 12,272
  • 回覆: 151
  • 追帖: 2
+14

引用:
原帖由 天生污濁 於 2018-10-12 10:53 PM 發表
其實明日大嶼計劃是政府的一個願境,過去咁多年,土地主導權已經落係各大發展商手上,尤其是新界農地及棕地,政府現在提出大幅填海,得出的土地會7:3比公私形,變相拿回土地話語權,向發展商討價還價,說明自己將來會有大量土地可開發,從而迫使發展商在未來幾年拿出要補足地價的農地,來與政府公私形合作發展,解決未來十年房屋供應,而填海有機會廿年後是未必這麼大面積,當政府可拿出的熟地有限,又須兼顧商業洒店住宅的用途 ...
十個港撚都未必有一個明

引用:
原帖由 不切實際 於 2018-10-12 08:17 PM 發表
前天文台長話填海係興大自然為敵,竟然有人信。😂
唔識填海,都自己睇吓大陸點填南海
叫大陸填南海各大島既隊伍過來香港幫手,成本少一個零。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-10-12 08:22 PM 發表

夠唔夠膽列出新加坡平均每填一公頃用幾多錢?

一講到填海金額,即刻縮沙唔敢提。
大陸填南海填左幾多平方公里?  1平方公里 = 幾多公傾?

同ㄧ樣東西,執行方法不當,
結果是不同的!
香港政府太多東西執行上-實使人失信心(地鐵,大白象,敎育,經濟方針,收入來源-地.,,etc) !
問題是錢從那裡來?
?蓄備-大鑊 ?
?經濟增長收入來作填誨-林鄭預算無計算!
她無考慮正常開支及收入來源不多-地及務服, 不動用支金是不可使用l-預留外𣾀平衡使用的!
正常推判 蓄備很快用完, 破産
但星州不是這樣的, 結果足不同 - 即比他差!

其實……港人成日話大陸點樣侵害港人利益。話人蝗蟲啦。 咩香港人優越d啦
仲港獨埋
搞到有條正路無得搞!

香港係中國領土…… 咁填海就係新加中國領土!

咁填海仲唔同中央開口申請撥款?

填海咁大件事,唔係香港計劃。而係國家計劃啊! 應該學大陸其他城市咁。有大鑊野搞。梗係第一時間報中央發改局,儸錢啦!

唔係點叫阿爺?

好啦,同阿爺咁見外啊?  咁自己填海啦!

引用:
原帖由 男E 於 2018-10-12 04:16 PM 發表
今年的特首施政報告,令人耳目一新,不是小恩小惠地為所有的政策局所負責的範圍提供多一些支持,而是大刀闊斧的改變,特別是土地、房屋政策的改變。  這包括「明日大嶼」1700公頃人工島填海計劃,7成土地將用來興建公共房屋;推出「土地共享先導計劃」的公私合營發展私人土地政策;活化工廈提供過渡性房屋供租住;租住公屋的長者如果自願大屋搬小屋,終身免租;長者居屋可以免補地價出租過剩的房間;房協居屋的長者業主,可 ...
曾生係真學者!

下面係假學者例子:

遲些新加坡就陸沉

根本成個將軍澳咪又係填出黎

引用:
原帖由 alan280204 於 2018-10-13 12:39 AM 發表
根本成個將軍澳咪又係填出黎
將軍澳不是島,是申延地。

人工島是四面環水

應該係技術上有分別。

其實支持填海做地,但點解唔填海岸,要用咁多錢去做人工島?香港的主要儲備係賣地所得,而唔係靠稅收,用香港大部份的儲備去起人工島,但只能賣三成,如何回本?香港其他開資點算?

支持填海

新加坡用垃圾焚化完的渣用來順便填海。
講完!

泛民環保L危言聳聽呃人,點知又真係有傻仔信

曾SIR好野

其實佢地反對既理由跟本站唔住腳:

1.倒錢落海?屌!填完D土地免費賣俾地產佬架?!果度十分鐘去中環,賣三成都夠賺突啦!

2.大零把地,收地先?又屌!你地產奸商成個新界都係你地,更係想政府高價收地啦!最官商勾結就係高價收地。

3.要廿年後先填完?都講撚左要14年,屌你邊條漆頭講要廿年?!

4.要五千億咁貴?其實邊個講要五千億?五千億係咪計埋果幾條天橋?邊個咁快連最終招標價都估埋出來咁撚勁?

5.點解唔將GOLF場起樓?一齊做唔撚得既!我又想問點解一定要GOLF先填海後?

6.大陸政府缺水,要填空香港儲備?香港得一千五百億美金儲備,大6印銀紙降次準都唔止呢個數啦!大6要咁多港元把撚咩!何況大6仲有一招,發美債!

7.增大中上環交通承受能力?住島既人一定要去中環既,去機場,去美乎唔得既!坐地鐵唔得架!

8.破壞大嶼山寧靜?又唔撚講其實係釋放大嶼山土地?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]