• 瀏覽: 12,300
  • 回覆: 151
  • 追帖: 2
+14
前天文台長話填海係興大自然為敵,竟然有人信。😂
唔識填海,都自己睇吓大陸點填南海

講到尾反對派阻施政阻基建咀頃海就係唔想港人個個安居樂業咁就多D 爭拗佢哋就多D值口拉布阻發展!

引用:
原帖由 男E 於 2018-10-12 04:16 PM 發表
今年的特首施政報告,令人耳目一新,不是小恩小惠地為所有的政策局所負責的範圍提供多一些支持,而是大刀闊斧的改變,特別是土地、房屋政策的改變。  這包括「明日大嶼」1700公頃人工島填海計劃,7成土地將用來興建公共房屋;推出「土地共享先導計劃」的公私合營發展私人土地政策;活化工廈提供過渡性房屋供租住;租住公屋的長者如果自願大屋搬小屋,終身免租;長者居屋可以免補地價出租過剩的房間;房協居屋的長者業主,可 ...
夠唔夠膽列出新加坡平均每填一公頃用幾多錢?

一講到填海金額,即刻縮沙唔敢提。

引用:
原帖由 chiko9494 於 2018-10-12 06:44 PM 發表
幾大條道理都冇用,反對嗰啲係為反而反拖後腿,又有地產商嘅打手,填海造地起樓解決房屋問題,真正為香港既人好點會盲目反對!
點會為港人。

每日150個新移民,14年,150X365X14=766,000人
估計人工島可住70萬至110萬,7成係公屋。起好啱啱俾新香港人住。

引用:
原帖由 男E 於 2018-10-12 04:16 PM 發表
今年的特首施政報告,令人耳目一新,不是小恩小惠地為所有的政策局所負責的範圍提供多一些支持,而是大刀闊斧的改變,特別是土地、房屋政策的改變。  這包括「明日大嶼」1700公頃人工島填海計劃,7成土地將用來興建公共房屋;推出「土地共享先導計劃」的公私合營發展私人土地政策;活化工廈提供過渡性房屋供租住;租住公屋的長者如果自願大屋搬小屋,終身免租;長者居屋可以免補地價出租過剩的房間;房協居屋的長者業主,可 ...
飯民飯民,呃飯食呃市民

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-10-12 08:27 PM 發表

點會為港人。

每日150個新移民,14年,150X365X14=76,600人
估計人工島可住70萬至110萬,7成係公屋。起好啱啱俾新香港人住。
76600 = 1100000 ?你讀邊間小學

填海根本係最L直接解決土地問題嘅方法!

我贊成填海,不過先搞清一樣野,依家香港存在嚴重利益衝突同淘空儲備紟呀爺呢兩項指控,請問有冇機制去監察先?

所謂反對聲音,背後咪又係班地主佬係到搞事,佢哋攞純利嘅0.1%出嚟,已經攪到政府乜都做唔到。

引用:
原帖由 YY734 於 2018-10-12 08:35 PM 發表

76600 = 1100000 ?你讀邊間小學
傻佬,7成公屋。大概110萬7成。
要嫁香港公屋阿伯,港男,有幾多非富則貴的大陸女人?大部份落來住公屋。

林鄭講人工島可住70萬至110萬人,沒話一定住110萬以上。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-10-12 08:58 PM 發表

傻佬,7成公屋。大概110萬7成。
要嫁香港公屋阿伯,港男,有幾多非富則貴的大陸女人?大部份落來住公屋。

林鄭講人工島可住70萬至110萬人,沒話一定住110萬以上。 ...
你就真係儍佬啦,連自己計數計錯都唔知,你寫嘅係76600呀,即係你寫嘅係7萬6千6百呀。
70萬同7萬你識唔識分呀,仲笑人係儍佬,自己衰咗都唔知。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-10-12 05:04 PM 發表

樓主,泛民唯恐天下不亂,否則何來反政府的選票?

你呢嗰帖文咁有論據,一語道破,叫泛民攪事嘅點答你?
就算政府話5000億全民派錢都反對票架啦,根本為反而反

香港點會破產吖!吊!唔對路咪加稅囉!幾百萬人走得到咩?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2018-10-12 09:09 PM 發表

你就真係儍佬啦,連自己計數計錯都唔知,你寫嘅係76600呀,即係你寫嘅係7萬6千6百呀。
70萬同7萬你識唔識分呀,仲笑人係儍佬,自己衰咗都唔知。 ...
我寫咗公式俾你:

150X365X14=  你沒可能睇唔出筆誤。
正常人用電話計算器計算,邊有人用心算,寫少個零而已。

可見你無理,玩捉錯字過橋。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]