• 瀏覽: 32,692
  • 回覆: 4
  • 追帖: 2
+43
引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2018-10-11 03:38 PM 發表
林鄭無眾籌,唔使供養,點算係騙子
欲加之罪,何患無詞!只計開支,唔計收入?
現時香港每年基建開支都幾百億,如果填海要用5千億,分分鐘造十幾二十年,現時開始準備資源,每年只要額外儲備約二百億,有幾大鑊?再者,將來有三成土地作私樓發展,賣地收入都有幾千億啦。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-11 03:55 PM 發表

政府做野從來不負責任, 過去多項工程超支四成以上, 五千億變一萬億, 到時無底深!!!
五千億夠美國大空總署興建十個太空站, 夠經費送人去火星起埋基地, 香港咁樣敗家法, 點死! ...
點會死呀?填1700公頃,三成起私樓,即係有500公頃地可以賣比發展商,平均每呎地賣一萬蚊,已經收回5000億。現時香港邊可能用10億可以買到一公頃地?就算填海同基建上升一倍,造價過萬億,只要每公頃地賣20億,己經可以全數收回。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-11 04:15 PM 發表

賣地賣到5000億/仲有要給港鐵免費起地鐵起豪宅, 邊有錢收?社區設施道路又佔地方, 邊有咁多地賣到5000億?500億都唔知有無 ...
啟德一公頃地都賣成百億啦!填海有幾百頃私樓地可以賣幾多錢?地鐵上蓋發展起私樓,已經可以補助起新地鐵線。唔好只睇開支,收入要計算。機場填海,有需要,就算無賣地收入都要起啦!新填海地有收入都唔造?發展東北同棕地,要用公帑收地,只有開支,無收入,由納稅人埋單,更唔化算啦!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-11 04:36 PM 發表

香港人信政苦同保皇黨咪以後一直咁生活囉衣家又把假希望拖到2032年, 根本好多棕地新界東北地未發展, 政府又諗計燒下公帑, 扮為民

...
發展新界東北同棕地,只會比班地產友再拖十幾年,榨多啲公帑向土豪同地產商高價買地,最後又係納稅人埋單!呢個選項只會益土豪同地產商,結果係進一步推高地價。只有地產商打手先會支持發展東北同棕地。

引用:
原帖由 DC_HELLO 於 2018-10-11 05:01 PM 發表

收左棕地就係政府地,可以賣有收入的
棕地唔係免費㗎!有地主㗎!有好多係地產商持有㗎!收佢地啲地,要比好多錢買㗎,要比到佢地滿意,結果係由納稅人埋單!政府高價買啲地返嚟,又可以高價再賣番出去?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]